Φωτογραφία

Τα μονοπάτια των βιβλίων

Στα πλαίσια της συνεργασίας της βιβλιοθήκης μας με την Αστική – μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library και συμμετέχοντας στην εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ υλοποιήσαμε την έκτη και την έβδομη δράση μας ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ. Την εκδήλωση συντόνισε η Γιώτα, οργάνωσε η Σταυρούλα και την πραγματοποίησαν με τη βοήθεια της Πέγκυς.

 

Αρχικά σχεδιάσαμε την αφίσα μας

και δεχτήκαμε τις συμμετοχές 23 παιδιών τόσο στην έκτη όσο και στην έβδομη δράση ηλικίας από 8 έως 12 ετών. Τα παιδιά ήρθαν στην ώρα τους και παρακολούθησαν μια μικρή εισαγωγή που τους παρουσιάσαμε σχετικά με τη μορφή ενός βιβλίου: το εξώφυλλο, το οπισθόφυλλο, τη ράχη. Αφού παρατήρησαν τι αναγράφεται σε κάθε μέρος (συγγραφέας, εκδότης, τίτλος), τα παιδιά ξεφύλλισαν τα νέα βιβλία αλλά και μερικά πολύ παλιά για να δουν τις διαφορές.

 

Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου αξιοποιήσαμε το παραμύθι “Ο ψαράς και η γυναίκα του” από τις εκδόσεις ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑ καθώς έχει ηθικό δίδαγμα κατά της απληστίας αλλά και γιατί προσφερόταν για την εκπαιδευτική δράση δηλαδή να ζωγραφίσουν τα παιδιά τις εικόνες του βιβλίου αλλά και να γράψουν με δικά τους λόγια την ιστορία. Το μοιράσαμε σε 4 αντίτυπα αφού όμως αφαιρέσαμε το εξώφυλλο έτσι ώστε τα παιδιά να δημιουργήσουν το δικό τους και οι εργασίες άρχισαν:

Το αποτέλεσμα ήταν αξιέπαινο!!!

Στη συνέχεια η κάθε ομάδα παρουσίασε το δικό της παραμύθι στους υπόλοιπους διαβάζοντάς το αλλά και δείχνοντας τις εικόνες και τη βιβλιοδεσία που έκαναν:

 

Στο τέλος τους μοιράσαμε ταμπελίτσες που είχαμε φτιάξει

για να τις κρεμάνε έξω από την πόρτα τους όταν διαβάζουν!

Την Πέμπτη 26 Ιουλίου επειδή αρκετά παιδιά ήταν ίδια με τη Δευτέρα αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορες δραστηριότητες τις οποίες μοιράσαμε σε κάθε παιδί και στο τέλος η κάθε ομάδα τις συνέθεσε σε ένα ολοκληρωμένο βιβλίο.Ζωγράφισαν, ένωσαν τελίτσες, περιηγήθηκαν σε λαβύρινθους, βρήκαν διαφορές διάβασαν μύθους, έλυσαν αινίγματα.

 

Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία του πρώην Διευθυντή της Βιβλιοθήκης μας και Ζωγράφου κου Κωνσταντίνου Δανιγγέλη που βοήθησε τα παιδιά να συνδυάσουν χρώματα αλλά και να χρωματίζουν μέσα στα πλαίσια.

Τις ομάδες πλαισιώσαμε όλοι εμείς, υπάλληλοι κι εθελοντές και νιώσαμε και πάλι παιδιά!!!

 

Ακόμα και οι δύο διευθυντές, πρώην και νυν, παρασύρθηκαν προσπαθώντας να βρουν τις διαφορές………………

 

Τα παιδιά έφτιαξαν και πάλι τα δικά τους εξώφυλλα, έγραψαν τα ονόματά τους ως νέοι συγγραφείς και έκαναν τη βιβλιοδεσία! Τελικά παρουσίασαν τις δημιουργίες τους στους υπόλοιπους:

 

Τα παιδιά ζωγράφισαν μόνα τους αυτή τη φορά τις ταμπέλες πόρτας και αφού τις πλαστικοποιήσαμε και βάλαμε τις κορδέλες τους, προσπάθησαν να διαβάσουν κάποιους γλωσσοδέτες, γεγονός που προκάλεσε πολλά γέλια!!!

 

Βγάλαμε την καθιερωμένη πια αναμνηστική φωτογραφία:

και δώσαμε ραντεβού για την επόμενη εκδήλωσή μας.

Επιστροφή