Φωτογραφία

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΟΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΦΑΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΛΑΠΟΥΤΑ

Παναγιώτης Κεφάλας:Γεννήθηκε στο Δυρράχι Αρκαδίας, σύμφωνα με κάποιες πηγές στα 1790, χωρίς ωστόσο να είναι εξακριβωμένη η ακριβής ημερομηνία γέννησής του. Από νεαρή ηλικία ακολούθησε τον δρόμο της κλεφτουριάς και των επαγγελματιών πολεμιστών ως παλικάρι του Ζαχαρία Μπαρμπιτσιώτη, γνωστού κλεφτοκαπετάνιου της Πελοποννήσου. Εκδιώχθηκε στους διωγμούς της περιόδου 1805-1806 από τις οθωμανικές αρχές και κατέφυγε στα ορεινά της επαρχίας του όπου γνωρίστηκε με τον Γρηγόριο Δικαίο (Παπαφλέσσα)και τον αδερφό του Νικήτα. Από τον Παπαφλέσσα μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία στα 1819. Η κήρυξη της Επανάστασης στην Καλαμάτα τον οδήγησεστη μεσσηνιακή πόλη επικεφαλής ισχυρού ενόπλου τμήματος, ενώ στην πορεία ενώθηκε με μανιάτικες ομάδες πολεμιστών και με την ομάδα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ο Π. Κεφάλας έλαβε μέρος σε όλες σχεδόν τις σημαντικές μάχες της Επανάστασης, όπως στην μάχη του Λεβιδίου και του Βαλτετσίου και στην πολιορκία και Άλωση της Τριπολιτσάς, επικεφαλής τμήματος 600 περίπου ενόπλων. Ο Π. Κεφάλας, ήταν ένας άξιος οπλαρχηγός και ήταν αυτός, που σήκωσε τη σημαία της ελευθερίας, στα τείχη της Τριπολιτσάς. Κατόπιν έλαβε μέρος και διακρίθηκε στις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Μαχμούτ πασά Δράμαλη. Αργότερα πολέμησε και στη Στερεά Ελλάδα όπου αρίστευσε.  Το 1822, το Βουλευτικό του απέδωσε τον βαθμό του υποχιλίαρχου, ένα χρόνο αργότερα του χιλίαρχου και σε λίγους μήνες του στρατηγού, ανώτερο βαθμό της στρατιωτικής ηγεσίας κατά την επαναστατική περίοδο. Στην διάρκεια των εμφυλίων συγκρούσεων τάχθηκε στο στρατόπεδο των Κυβερνητικών -αντίθετα με τους περισσότερους Πελοποννήσιους αγωνιστές- και πολέμησε εναντίον των δυνάμεων του Κολοκοτρώνη. Ακολούθησε τον φίλο και συνοδοιπόρο του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι εναντίον των δυνάμεων του Ιμπραήμ πασά και στις 25 Μαΐου 1825 έπεσε στην ηρωική μάχη.

Ο Δημήτρης (Δημητράκης) Πλαπούτας ή Κολλιόπουλος) (Παλούμπα,15 Μαΐου 1786- Παλούμπα,27 Ιουλίου 1864)από τις μεγάλες, ηρωικές και αγνές φυσιογνωμίες τής Επανάστασης του 1821.Ήταν γιος τού κλεφταρματολού Νικόλα-ΚόλιαΠλαπούτα. Έγινε και ο ίδιος αρματολός. Σε ηλικία 17 ετών παντρεύτηκε την ανιψιά τού Θ. Κολοκοτρώνη με τον οποίο, σε όλη τη ζωή του, ταυτίστηκε πολιτικά και στρατιωτικά. Το 1811-1812 κατέφυγε στη Ζάκυνθο, όπου υπηρέτησε ως εκατόνταρχος στα ελληνικά σώματα τού αγγλικού στρατού. Το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία και με την έναρξη τής Επανάστασης επέστρεψε στην Πελοπόννησο μαζί με τον Κολοκοτρώνη, τού οποίου ήταν οπλαρχηγός και πιστός οπαδός.Ήταν επικεφαλής του αγώνα στην Αρκαδία μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Ως επικεφαλής σώματος(800-1.000 άνδρες) υπό τις διαταγές τού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη έλαβε μέρος στις μάχες στο Βαλτέτσι, στο Λάλα, στην Τριπολιτσά, στο Μανιάκι, στον Ακροκόρινθο, στην Πάτρα, στα Δερβενάκια και διακρίθηκε για τη φρόνηση και την ανδρεία του. Επί Καποδίστρια στάθηκε πιστός στο πλευρό του κυβερνήτη.Το 1832 έγινε στρατηγός. Συμμετείχε στην τριμελή πρεσβεία που πήγε στο Μόναχο για να προσφέρει στον πρίγκιπα Όθωνα το στέμμα τού βασιλέα των Ελλήνων.Την περίοδο τής Αντιβασιλείας καταδιώχθηκε ως ρωσόφιλος και, μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, κατηγορήθηκε για απόπειρα ανατροπής τού καθεστώτος και εσχάτη προδοσία. Συνελήφθησαν και οι δύο το 1833 και δικάστηκαν από Στρατοδικείο στο Ναύπλιο. Καταδικάστηκαν σε θάνατο τον Μάιο τού 1834, παρά την αντίδραση των δικαστών Τερτσέτη και Πολυζωίδη. Η Αντιβασιλεία, για να αντιμετωπίσει τη λαϊκή οργή, μετέτρεψε την ποινή του σε 20ετή κάθειρξη, ενώ μετά την ενηλικίωσή του ο Όθων, το 1835, αμνήστευσε και τους δύο. Μετά τη δικαστική του περιπέτεια συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον στρατό από διάφορες θέσεις και ονομάστηκε επίτιμος υπασπιστής τού Όθωνα (1858). Αναμίχθηκε εκ νέου στην πολιτική και πήρε μέρος στην Εθνοσυνέλευση τής 3ης Σεπτεμβρίου (1843-1844) εκπροσωπώντας την Καρύταινα, ενώ διετέλεσε βουλευτής Καρύταινας (1844-1847) και γερουσιαστής (1847-1862). Το 1837 έγινε μέλος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας .Πέθανε στον οικογενειακό πύργο του Παλούμπα τον Ιούλιο τού 1864.

Οι περιηγήσεις πραγματοποιήθηκαν στις 21/3/2023 με την συμμετοχή των μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου συνοδευόμενοι από την  εκπαιδευτικό κ. Γεωργίτσα  και στις 23/3/2023 με την συμμετοχή των μαθητών του Γ4 τμήματος του Πρότυπου Γυμνασίου Τρίπολης, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον εκπαιδευτικό ΠΕ02 κ. Δρακόπουλο. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τη φιλόλογο κα Αικατερίνη Κόκλα. 

 

 

 

Επιστροφή