Φωτογραφία

Η μέρα του γυμνού και του ντυμένου. Ο βασιλιάς είναι γυμνός!

Triti_5Aug

Κι οι εκδηλώσεις της Βιβλιοθήκης μας συνεχίζονται….
Σήμερα, 5 Αυγούστου 2014 ήταν η μέρα του γυμνού και του ντυμένου.
Η εθελόντρια εκπαιδευτικός (Φιλόλογος) κα Γκάνιου Πετρούλα ανάγνωσε στην ομάδα των 17 παιδιών, ηλικίας από 8-12 ετών την ιστορία του καινούριων ρούχων του αυτοκράτορα, έτσι όπως την διηγήθηκε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και η οποία αποτέλεσε την αφόρμηση για την εκδήλωση αυτή.
Το παραμύθι αυτό είναι ένα πολυεπίπεδο κείμενο με πολλαπλές αναγνώσεις-ερμηνείες κι έχει μια τέτοια δυναμική που πιο πολύ από τόσα άλλα παραμύθια μοιάζει επίκαιρο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Με αφορμή το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα» συζητήσαμε για τις αυταπάτες, την τιμιότητα και την προσαρμοστικότητα. Κάθε άνθρωπος που έρχεται αντιμέτωπος με «αόρατα ρούχα», στην πραγματικότητα έρχεται αντιμέτωπος με το δίλημμα αν θα πρέπει να πει την αλήθεια και να αποδεχτεί την υποτιθέμενη ανικανότητά του ή να πει ψέματα για να «προφυλάξει» τον εαυτό του. Ένα εργαστήριο φιλοσοφίας που έδωσε στα παιδιά κατευθύνσεις μέσα από λογικά επιχειρήματα, διερευνώντας μαζί τους το θέμα της απληστίας , του εγώ, των “θέλω” του κάθε ανθρώπου τη διάκριση ανάμεσα στις ανάγκες και τις επιθυμίες, αλλά και το τι σημαίνει να αναλαμβάνεις την ευθύνηκαι να μπορείς να λες αυτό που πραγματικά βλέπεις.
Επίσης θίχτηκαν και θέματα όπως η φτώχεια και ο πλούτος, η ματαιοδοξία της εξουσίας, οι παγίδες της Μόδας, ο καταναλωτισμός και ο υλισμός της σημερινής κοινωνίας, το γυμνό και το ντυμένο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα παιδιά, στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: στους «Παραμυθάδες» που ανέλαβαν να συνεχίσουν το παραμύθι και να δώσουν ένα δικό τους τέλος, στους «Δημοσιογράφους» που συνέταξαν ένα άρθρο για την τοπική εφημερίδα με αφορμή το συμβάν της παρέλασης του γυμνού αυτοκράτορα και στους «Σχεδιαστές Μόδας» που σχεδίασαν την στολή του αυτοκράτορα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με παντομίμα των παιδιών πάνω στη σκηνή της δοκιμής των καινούριων ρούχων και της παρέλασης του αυτοκράτορα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Συμμετείχε εθελοντικά η κ. Βασιλική Ραδαίου.

Την αφίσα επιμελήθηκε ο εθελοντής και φίλος της Βιβλιοθήκης κ. Βαγγέλης Θεοδωρέλος.

 

 

Επιστροφή