Φωτογραφία

Εγκαίνια Κεντρικής Βιβλιοθήκης Τρίπολης ΟΜΙΛΙΑ κ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ

IMG_9400-1Είμαι ευτυχής, διότι σήμερα εγκαινιάζουμε τη νέα Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλεώς μας, που έρχεται να διαδεχτεί και να συνεχίσει τη λειτουργία της παλαιάς ιστορικής Βιβλιοθήκης «Πανός», που στεγάστηκε επί σειρά ετών στο κτήριο του Μαντζουνείου Ιδρύματος και πρόσφερε σε χρόνους δύσκολους πολύτιμη βοήθεια στον τομέα της γνώσης και της παιδείας του τόπου μας.

IMG_9400Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος διότι βλέπω να υλοποιείται εδώ στην παλιά Τριπολιτσά, στα κλωνατζίδικα, στη γειτονιά του Νεομάρτυρα Δημητρίου ένα αίτημα των πνευματικών φορέων της πόλης μας, στην ικανοποίηση του οποίου ως Δήμαρχος συνέβαλα κατά το μέτρο του δυνατού στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου και ευτυχής συγκαιρία, η Υπουργοποίηση στο Παιδείας, του Ανδρέα Λυκουρέντου, ένα δικό μας παιδί. Η παλαιότητα του κτηρίου του Μαντζουνείου και η στενότητα του χώρου καθιστούσαν το αίτημα της μεταστέγασης επιτακτικό.

IMG_9420Το βιβλίο σήμερα στην πατρίδα μας γνωρίζει εκπληκτική εκδοτική αύξηση. Επανεκδίδονται οι αρχαίοι και νεώτεροι κλασικοί. Οι Βυζαντινοί συγγραφείς γίνονται για πρώτη φορά γνωστοί στο ελληνικό κοινό. Επιστημονικά συγγράμματα, μελέτες & δοκίμια κατακλύζουν τα βιβλιοπωλεία. Το λογοτεχνικό βιβλίο διευρύνει και ανοίγει τους πνευματικούς μας ορίζοντες. Παράλληλα εκδίδονται σε φροντισμένες μεταφράσεις οι ξένοι κλασικοί και μοντέρνοι συγγραφείς. Είναι εντυπωσιακό αλλά και παρήγορο για το μέλλον και την πορεία του έθνους μας ότι εμφανίζονται πολλοί και αξιόλογοι νέοι συγγραφείς σε όλους τους κλάδους της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο οι εκθέσεις βιβλίου σημειώνουν εξαιρετική επιτυχία, με την παρουσία των Αρκάδων συγγραφέων και λογοτεχνών, καθώς και αλλοδαποί (Pendro Olagia) που λάτρεψαν την Αρκαδία.

Το βιβλίο, αγαπητοί μου, και εννοώ το ποιοτικό βιβλίο, ανεβάζει και προάγει την πνευματική, ηθική και πολιτιστική στάθμη της κοινωνίας. Το καλό βιβλίο δεν συμβάλλει απλώς στον πολιτισμό. Είναι το ίδιο, αυτό κάθε αυτό, πολιτισμός.

IMG_9301Επαναλαμβάνεται κατά κόρον το σλόγκαν ότι «μια εικόνα λέει και αξίζει όσο χίλιες λέξεις». Θα μου επιτραπεί να ισχυριστώ ότι αυτό είναι υπερβολικό και  εντελώς σχηματικό. Αντιθέτως δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ένας περιεκτικός λόγος, μια πρωτότυπη φράση, μπορεί να φανερώσει και να πει όσα δεν μπορούν 1000 εικόνες. Ποιος άραγε, για παράδειγμα, μπορεί να ζωγραφίσει να αποτυπώσει σε εικόνα το μεγαλείο του «Μολών λαβέ»;

Ο λόγος είναι φανέρωση και αισθητοποίηση των σκιρτημάτων της ψυχής και του πνεύματος. Με τον γραπτό λόγο τα φανερώματα αυτά γίνονται μνημεία φωτεινά και οδοδείκτες στην πορεία του πολιτισμού και του πνεύματος.

IMG_9281Το ποιοτικό βιβλίο διαθέτει το πλεονέκτημα της διάρκειας και η αξία του καθίσταται διαχρονική. Πολιτισμός δεν είναι ο υπολογισμός και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Καλοί είναι και αυτοί ως εργαλεία βοηθητικά. Πολιτισμός είναι κάτι πολύ διαφορετικό και σπουδαιότερο. Είναι «λογισμός και όνειρο» κατά τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, κάτι που μόνο το βιβλίο ποιότητος μπορεί να προσφέρει.

IMG_9254Οι προγονοί μας, που είχαν κατανοήσει την αξία των βιβλίων, είναι οι πρώτοι που δημιούργησαν δημόσιες βιβλιοθήκες. Από την εποχή του Πεισίστρατου η Αθήνα είχε βιβλιοθήκη που περιείχε μεταξύ άλλων και τα έπη του Ομήρου. Αλλά και στις άλλες πόλεις οι ναοί και τα γυμνάσια είχαν τις δικές τους συλλογές βιβλίων. Επί των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου σημειώθηκε η μεγάλη εξέλιξη. Ιδρύθηκαν οι περιώνυμες βιβλιοθήκες της Περγάμου και της Αλεξάνδρειας. Παρήλθαν έκτοτε χιλιάδες χρόνια για να ιδρύσουν οι σύγχρονοι ανεπτυγμένοι λαοί εθνικές και επιστημονικές βιβλιοθήκες.

Η Τρίπολη, πρωτοπόρος σε πνευματικές αναζητήσεις και ανησυχίες, δεν μπορούσε να υστερήσει. Η νέα Δημόσια Βιβλιοθήκη, που σήμερα εγκαινιάζουμε, φιλοδοξεί και πρέπει να είναι ο Πνευματικός Φάρος της πόλεως, προσιτή και ανοικτή σε όλους, στη μαθητιώσα και σπουδάζουσα νεολαία, στους εκπαιδευτικούς, στους ερευνητές και στους επιστήμονες, στο κοινό που διψάει για γνώση και αλήθεια.

IMG_9293Η πολιτεία και όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες του τόπου μας έχουν χρέος να μεριμνούν για τον διαρκή εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης με τα νέα βιβλία, καθώς και για την απρόσκοπτη λειτουργία της. Είναι χρέος προς τους νέους μας και το μέλλον του τόπου μας. Εύχομαι ο Πνευματικός αυτός Φάρος να φωτίζει τα βήματά μας προς την πρόοδο, τη γνώση και τα πνευματικά αθλήματα.

IMG_9268Πρίν καλέσω τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας κ. Λυκουρέντζο οφείλω χίλια ευχαριστώ στον αθόρυβο μύστη της πένας, διευθυντή της Βιβλιοθήκης κ. Κ Δανιγγέλη με στις άξιες συνεργάτιδές του Γιώτα και Σταυρούλα. Ένα μπράβο στις νέες συνεργάτιδες του προγράμματος Stage, ακούραστες υπερέβαλαν εαυτόν μαζί με τον φίλο της βιβλιοθήκης κ. Γ. Μπαγκλόρη. Δεν πρέπει να παραλείψω να εξάρω την συμβολή του Ο.Τ.Ε. και ιδιαίτερα του στελέχους του Μηχανικού, κ. Αδάμ Σκιαδά, γατί βοήθησαν, επειδή ενστερνίστηκαν την ιδέα, ότι το ιστορικό για την τηλεφωνία οικοδόμημα στον ιστορικό τόπο της γειτονιάς του Νεομάρτυρα Δημητρίου πρέπει να  διατηρηθούν μαζί.

Δημόσιος έπαινος στους Τριπολίτες, Χρήστο και Μπέλα Βλασόπουλου, πρόσφατους δωρητές 4.000 τόμων Νομικών συγγραμμάτων, σίγουρα θα βρούν μιμητές.

Ευχαριστώ τους προηγούμενους προέδρους της βιβλιοθήκης, που με την παρουσία τους συμμετέχουν στη χαρά μας, κ. Ι. Καμπυλαυκά, κα Δ. Καρκαζή και Ι. Ηλιόπουλο. Λείπει φυσικά ο Θωμάς Ορφανόπουλος και άλλοι  μερικοί ακόμη. Είναι όμως παρούσα η κα Γωγώ Ακουρή όχι τόσο παλαιά, όσο το το πρώτο μας βιβλίο από το 1750 αλλά ήτανε η ακούραστη εργάτρια, επί σειρά ετών Διευθύντρια της βιβλιοθήκης Πανός. Η ψυχή του Ματζουνείου. Η θέση της είναι στις καρδιές μας και την καλώ δίπλα μου να δώσουμε μαζί στον Υπουργό  σκουριασμένη από τα χρόνια την πινακίδα, που αναγράφει την προϋπάρχουσα βιβλιοθήκη  Πανός, με την προτροπή να ετοιχισθή στην νέα είσοδο, στο πάλαι ποτέ κτήριο του Ο.Τ.Ε. και μετέπειτα της Δ.Υ.ΠΕ.

Κε Υπουργέ με τιμά, που με εμπιστευθήκατε μια ιστορική στιγμή για την βιβλιοθήκη Τριπόλεως και σας την παραδίδω πανέτοιμη σήμερα, ενταγμένο στις εορταστικές εκδηλώσεις τις άλωσης της Τριπολιτσάς, να δεχθεί τα Παιδιά μας.
Το μέλλον μας.

Τρίπολη, 25/9/2009
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΑΤΖΟΥΝΕΙΟΥ
ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ

Επιστροφή