Φωτογραφία

Ο Βάτραχος είναι Βάτραχος

Στα πλαίσια της συνεργασίας της Δημόσιας Κ. Βιβλιοθήκης με την Αστική – μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library και συμμετέχοντας στην καλοκαιρινή εκστρατεία 2013 ανάγνωσης και δημιουργικότητας μαζί με άλλες 103 βιβλιοθήκες με τίτλο « Στις βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος» – Αυτό το καλοκαίρι γινόμαστε όλοι παιδιά, υλοποιήσαμε στις 25/6/2013 στο παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης την 3η δράση μας με τίτλο « Ο βάτραχος είναι βάτραχος!» . Συμμετείχαν 32 παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών.

Η αφίσα μας:


Αρχικά διαβάσαμε το παραμύθι «Ο μικρός γυρίνος στο μεγάλο κόσμο» του Τζουλιάνο Φέρρι στο οποίο περιγράφονται τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει κάθε μικρό πλάσμα καθώς το σώμα του αλλάζει αλλά και η τελική αποδοχή και ανακάλυψη των δυνατοτήτων που προσφέρει αυτή η αλλαγή. Ταυτόχρονα με το διάβασμα του παραμυθιού δείχναμε στην οθόνη της τηλεόρασης εικόνες από το παραμύθι αλλά και από τη μετατροπή ενός αληθινού γυρίνου σε βάτραχο έτσι ώστε τα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται για φανταστική ιστορία αλλαγής αλλά για την πραγματικότητα. Συζητήσαμε για τις αλλαγές που βιώνουν κι εκείνα σταδιακά στο σώμα τους και εκφράσανε την άποψή τους για αυτή την εξέλιξη της ζωής τους.


Στη συνέχεια τα παιδιά κλήθηκαν να φτιάξουν όλα μαζί τον κύκλο ζωής του βατράχου με κομμένα κομμάτια που είχαμε κολλήσει ανακατεμένα στον τοίχο. Η διάθεση συμμετοχής ήταν μεγάλη και η εμπέδωση των όσων άκουσαν λίγο πριν ήταν αυταπόδεικτη.


Έπειτα τα παιδιά χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες των έξι ατόμων και αφού έκατσαν στα τραπέζια της Βιβλιοθήκης ζωγράφισαν εικόνες βατράχων και τα καρτελάκια συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.


Κατόπιν μοιράσαμε φωτοτυπίες με δημιουργικά παιχνίδια σε κάθε παιδάκι (λαβύρινθο, τελίτσες) και τους παρακινήσαμε να συνθέσουν ένα παζλ βατράχου δουλεύοντας ομαδικά.


Τα παιδιά κάθε ομάδας που τελείωνε το παζλ ψήφιζαν στον ειδικό πίνακα το αγαπημένο τους χρώμα και φορούσαν τις μάσκες βατράχων που τους είχαμε ήδη φτιάξει.

Είχε έρθει η ώρα του παιχνιδιού! Σχηματίσαμε ένα μονοπάτι από νούφαρα στο δάπεδο της Βιβλιοθήκης και ανάλογα με τα παλαμάκια του παιχνιδιού οι μικροί βάτραχοι μιμήθηκαν τα πηδηματάκια και τις φωνές των βατράχων ενώ ταυτόχρονα ακουγόταν ένα χαρούμενο τραγούδι σε όλη την αίθουσα.


Τέλος, τα παιδιά έφυγαν με αναμνηστικό σελιδοδείκτη του Future Library αλλά και έναν δικής μας έμπνευσης με τα στοιχεία της Βιβλιοθήκης. Φυσικά, πήραν μαζί τους και τη μάσκα τους, τις δημιουργίες τους και ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο ευχαρίστησης στα χείλη τους.

Επιστροφή