Φωτογραφία

Απολογισμός 8ετίας (2003-2012)

Μαντζουνείου Βιβλιοθήκης Πανός

Με την 83067/ΙΖ/7.9.2003 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, συγκροτήθηκε το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Τριπόλεως με Πρόεδρο τον Δημοσθένη Σωτηρόπουλο, Δήμαρχο Τριπόλεως- Αντιπρόεδρο την Ματίνα Ορφανοπούλου, Δικηγόρο και μέλη τον Αιδεσιμώτατο Αλέξανδρο Παπαδόπουλο, Ιερέα στον Προφήτη Ηλιού- Ιωάννη Σμυρνιώτη, Πολιτικό Μηχανικό και Κωνσταντίνο Αγγελάκο, Εκπαιδευτικό.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπεβλήθησαν δύο προτάσεις στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης με υπεύθυνη την Διευθύντρια Παν. Τσουραπά:

1ον) Δημιουργία Δημοσίου Κέντρου Πληροφόρησης ύψους 33.421€
-Μετά την έγκρισή των προγραμμάτων έγινε μειοδοτικός διαγωνισμός για την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση βασικού υπολογιστικού δικτυακού εξοπλισμού και του λογισμικού αυτοματοποίησης γραφείου
-Προμήθεια έξι γραφείων με θέση Η/Υκαι ενός γραφείου με θέση Η/Υ ειδικό για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), δύο γραφεία με θέση εκτυπωτή, δεκατέσσερις πολυθρόνες γραφείου και τριών τροχήλατων επίπλων CD

2ον) Ολοκλήρωση των έργων των κινητών βιβλιοθηκών ύψους 350.000€
-Πρόσληψη δύο βιβλιοθηκονόμων Τ.Ε. και ενός οδηγού μέσω ΑΣΕΠ για τα έτη 2006 και ‘08.
-Αγορά με ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό βιβλιοαυτοκινήτου για τη μεταφορά και τον δανεισμό βιβλίων και εκπαιδευτικού υλικού για όλα τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης της Αρκαδίας. Προμήθεια δέκα χιλιάδων τόμων βιβλίων όλων των κατηγοριών από τον επίσημο πίνακα του Υπουργείου με ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό, για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης
-Προμήθεια τρακοσίων πενήντα τεμαχίων οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού χαρακτήρα (εγκυκλοπαίδειες, έργα Ελλήνων και κλασσικών συνθετών, CD μουσικής, βιντεοταινίες κλπ.)
-Πρόχειρο Μειοδοτικό Διαγωνισμό για την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού και λογισμικού δύο Η/Υ, με συσκευές συνεχούς παροχής τάσης UPS, έναν εκτυπωτή (Laser), έναν inkjet έγχρωμο, ένα σαρωτή και Fax, ένα φωτοαντιγραφικό μία τηλεόραση, μία συσκευή εγγραφής και αναπαραγωγής video και μία συσκευή εγγραφής και αναπαραγωγής DVD
-Δημιουργία ιστοσελίδας για την προβολή του έργου της. (vivltri.gr)
-Προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για (ΑΜΕΑ) άτομα με ειδικές ανάγκες .
Επίσης ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την μεταστέγαση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης από το πεπαλαιωμένο Μαντζούνειο. Δίδοντας έτσι την δυνατότητα στον Δήμο και στο Υπουργείο Πολιτισμού με υφυπουργό τον Πέτρο Τατούλη να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες για την αναστήλωσή του διατηρητέου κτηρίου, αφού είχα επικαιροποιήσει τις μελέτες για την αναπαλαίωση του νεοκλασικού πανέμορφου οικοδομήματος.
Με την υπ΄αριθμ. 19542/ΙΖ/14.2. 2008 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με υφυπουργό τον Ανδρέα Λυκουρέντζο συγκροτήθηκε εκ νέου το Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης πάλι με: Πρόεδρο τον Δημοσθένη Σωτηρόπουλο, Αντιπρόεδρο τον Κωνσταντίνο Μυλωνά, Νομαρχιακό Σύμβουλο και μέλη τον Αιδεσιμώτατο Δημήτριο Νταλιακούρα, Ιερέα από την Δημητσάνα με την μοναδική ιστορική Βιβλιοθήκη- τον Τίμο Κατσίπο, Πολιτικό Μηχανικό και την Πάτρα Καπό-γιαννη Φιλόλογο.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ανωτέρω συμβουλίου υπεγράφη η ενοικίαση του 4ορόφου κτηρίου, ιδιοκτησίας Ο.Τ.Ε. στην καρδιά της παλιάς Τριπολιτσάς, στο λιοπάζαρο με στους μεταξουργούς, στο υπαίθριο σκάκι στα Κλωνατζίδικα στη γειτονιά του Νεομάρτυρα Δημητρίου, όπου βρισκόμαστε σήμερα. και συνεχίστηκε με επιτυχία το πρόγραμμα «Ολοκλήρωση των έργων των κινητών βιβλιοθηκών» υλοποιώντας:
-Πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό για την προμήθεια ακόμη δύο χιλιάδων βιβλίων διαφόρων κατηγοριών για τον εμπλουτισμό της συλλογής της Βιβλιοθήκης.
-Προμήθεια διαφημιστικού υλικού όπως σελιδοδεικτών, ενημερωτικών εντύπων, στυλό, σημειωματάριων και ξύλινων κασετινών, τα οποία διατέθηκαν στα σχολεία του νομού, και στους μαθητές, που επισκέφτηκαν και επισκέπτονται την Βιβλιοθήκη, και σε όλους τους αναγνώστες της.
-Διενεμήθησαν υφασμάτινες τσάντες και αφίσες για την προβολή του έργου των κινητών βιβλιοθηκών και της Βιβλιοθήκης Τριπόλεως.
-Πραγματοποιήθηκαν εκατόν πενήντα επισκέψεις στα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης της Αρκαδίας με σκοπό τον δανεισμό βιβλίων και εκπαιδευτικού, υλικού όπου εξυπηρετήθηκαν πάνω από τρείς χιλιάδες άτομα.
-Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαδικασίες μεταστέγασης της Βιβλιοθήκης (ερμαρίων, τόμων, βιβλίων, περιοδικών, αφού πρώτα καταγράφτηκαν, ταξινομήθηκαν, επιδιορθώθηκαν και συντηρήθηκαν) και τώρα εξυπηρετούνται στις ευήλιες αίθουσες καθημερινά πάνω από (40) επισκέπτες, οργανωμένες ομάδες, όπως Σχολεία, Νηπιαγωγεία κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλ./ Fax: 2710-224238 και mail@vivl-tripol.ark.sch.gr καθημερινά 8:πμ έως 2μμ και, προς το παρόν δύο απογεύματα την εβδομάδα Δευτέρα και Πέμπτη: 4-7μμ.
-Διαμορφώθηκε ειδικό χώρος για το παιδικό τμήμα και εξοπλίστηκε η αίθουσα παρουσίασης βιβλίου. Αποκτήθηκαν δύο επιπλέον Η/Υ και ένα έγχρωμο φωτοαντιγραφικό πολυμηχάνημα
-Εξεδόθη ημερολογιακό λεύκωμα του 2011 με έργα προσφορά του καλλιτέχνη πρώην Διευθυντού, ζωγράφου και χαράκτη Κώστα Δανιγγέλη, το οποίον έτυχε μεγάλης αποδοχής, που μας ανάγκασε στην επανέκδοσή του.

Σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Futurelibrary και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πραγματοποιήθηκε διημερίδα στην αίθουσα διαλέξεων της Βιβλιοθήκης, όπου συμμετείχαν μέλη τοπικής κοινωνίας, υπάλληλοι των Δημοτικών και Δημόσιων Βιβλιοθηκών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Διευθυντές των Βιβλιοθηκών της τοπικής αυτοδιοίκησης με σκοπό την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης των βιβλιοθηκών και εύρεση τρόπων και μεθόδων ώστε οι βιβλιοθήκες να γίνουν κόμβοι εξυπηρέτησης του πολίτη.

Τέλος μας παρεχωρήθη με την 91/2012 ομόφωνη απόφαση, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου ολόκληρη η Βιβλιοθήκη του Δήμου Τριπόλεως, με πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες τόμους με τις δωρεές βιβλίων Τριανταφυλλάκου, Δεμερτζή και Τουρκοβασίλη μαζί με τα ξυλόγλυπτα αναλόγια και ερμάριά από την δωρεά του ομογενούς Κουλολιά (Ellis), για την Βιβλιοθήκη «Πανός», που θα διαμορφωθούν σε ειδικό χώρο και εκφράζουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Υπόλοιπον Χρηματικό χρήσης 2010 για το 2011     47.375€
Δημοσ. Επενδύσεων 2010 για το 2011     53.448€

Υπολοιπο 2012      Τακτικό    33.054,37€ έξοδα 23.859,31€
Δημοσ. Επενδύσεων   44.961,49€  έξοδα  8.476,55€

Ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Δημοσθένης Σωτηρόπουλος ευχαρίστησε κατ’αρχήν την Πολιτιακή Εξουσία που τον όρισε, και ονομαστικά όλους τους συνεργάτες της Βιβλιοθήκης, ξεχωριστά τα μέλη με τους αναπληρωτές των Εφορευτικών Επιτροπών για την μεστή και αγαστή συνεργασία της οκταετίας, που τόσα πολλά εισέφερε στην Τρίπολη, για το καλό βιβλίο, (που εκτός της επιτυχούς μετεγκατάστασης σχεδόν δεκαπλασίασε το αναγνωστικό κοινό και διπλασίασε τους ζητήσιμους τόμους).

Τέλος εύχεται στα καινούρια μέλη ευόδωση των υψηλών στόχων τους με την παρατήρηση, ότι για πρώτη φορά δεν εκπροσωπείται η Εκκλησία στο Πνευματικό Ίδρυμα της Βιβλιοθήκης.

Ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Τριπόλεως
Δρ. Δημοσθένης Σωτηρόπουλος

Επιστροφή