Φωτογραφία

To μαύρο βιβλίο των χρωμάτων

Την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013 και ώρα 6:00 – 8:00 κατέφθασαν στο χώρο της Βιβλιοθήκης 34 πολύχρωμοι ηλικίας 7 ετών και άνω κρατώντας στο χέρι τους ένα μικρό αντικείμενο όπως τους είχε ζητηθεί για να συμμετέχουν στην προγραμματισμένη εκδήλωση με θέμα:

 

Αρχικά διαβάσαμε την ιστορία του Λουί Μπράιγ και αναφέραμε στα παιδιά: α)  ότι η ικανότητα που έχουν να διαβάζουν και να γράφουν  αποτελεί το θεμέλιο της μάθησης και ότι όποιος δε μπορεί να διαβάσει δε μπορεί να έχει πρόσβαση σε ένα τεράστιο απόθεμα γνώσεων β) ότι οι τυφλοί για εκατοντάδες χρόνια δεν είχαν πρόσβαση στο γραπτό λόγο γ) ότι ο Βαλεντέν Αουγί ήταν από τους πρώτους που επινόησε ένα πρόγραμμα που βοηθούσε τους τυφλούς να διαβάζουν και ότι ο Λουί Μπράιγ ολοκλήρωσε το 1824 μία καλαίσθητη μέθοδο βασισμένη σε ένα πλαίσιο με 6 κουκκίδες σαν το κεφαλάκι της καρφίτσας που είναι τοποθετημένες ανά 2 οριζόντιες και ανά 3 κάθετες και αποτελούν το λεγόμενο εξάστιγμο κλπ. Το τυφλό άτομο μπορεί να διαβάζει ψηλαφώντας τις κουκκίδες με το δάκτυλο δηλαδή έχουμε ανάγνωση με την ΑΦΗ.

 

Έπειτα διαβάσαμε το βιβλίο της Menena Cottin ” The black book of colors”, Groundwood Books και τα παιδιά ανακάλυψαν τρόπους να αισθάνονται τα χρώματα μέσα στο σκοτάδι. Εξηγήσαμε στα παιδιά τι είναι τα χρώματα: Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από φως και ενέργεια , πως επιδρούν πάνω μας και επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας, ότι με τα χρώματα που επιλέγουμε μεταφέρουμε μηνύματα και ότι δεν επιλέγουμε τυχαία ένα χρώμα.

Βάλαμε τα παιδιά να μας γράψουν τι σημαίνουν τα βασικά χρώματα γι αυτά και να προσπαθήσουν να γράψουν το όνομά τους με τη γραφή Μπράιγ.

Κατόπιν χωρίσαμε τα παιδιά ανά 2 και το ένα από αυτά έπρεπε να κλείσει τα μάτια και να αφήσει το σώμα του χαλαρό ώστε να οδηγείται από το άλλο παιδί μέσα στο χώρο της Βιβλιοθήκης με σκοπό να μπουν τα παιδιά στη θέση ενός τυφλού και να μπορέσουν να κατανοήσουν πως προσλαμβάνει την πραγματικότητα.

Δέσαμε τα μάτια των παιδιών και αφού τους δώσαμε διάφορα αντικείμενα προσπάθησαν να καταλάβουν τί είναι χρησιμοποιώντας την αφή, γεύση, όσφρηση, ακοή για να νιώσουν πώς αντιλαμβάνονται τα πράγματα οι τυφλοί.

Διαβάστηκε ο Μικρός σύμβουλος για μια καλή επικοινωνία με τα άτομα με προβλήματα όρασης:

Διασχίζοντας το δρόμο – Χρήση μέσων συγκοινωνίας – Πώς συνοδεύουμε καλύτερα – Το ανέβασμα ή το κατέβασμα μιας σκάλας – Ο φύλακας άγγελος – Προσφέροντας θέση – Πού είναι το “ΕΔΩ” και το “ΕΚΕΙ” – Πού είναι το παλτό μου – Κανένα ταμπού κλπ.

Την εκδήλωση πραγματοποίησε ο Άκης Δαβαρούκας, εθελοντής και φίλος  της Βιβλιοθήκης και την αφίσα επιμελήθηκε ο Βαγγέλης Θεοδωρέλος. Τα παιδιά ψήφισαν ως αγαπημένο τους χρώμα το μωβ και ζωγράφισαν διαφημιστικές κάρτες.

 

 

 

Επιστροφή