Φωτογραφία

“Mένει μυστικό” – Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Το δικό της μήνυμα συστράτευσης και ευαισθητοποίησης ώστε να αντιμετωπισθούν φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, έστειλε η Τρίπολη στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης που πραγματοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στην Δημόσια Κ. Βιβλιοθήκη Τρίπολης πραγματοποιήθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», η εκδήλωση με κεντρικό μήνυμα «Μένει Μυστικό» (https://meneimystiko.gr/ ) «Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών»

Μιλώντας σε πολίτες και εκπροσώπους φορέων, o πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού»  Κώστας Γιαννόπουλος κάλεσε όλους «να σπάσουν τη σιωπή», επισημαίνοντας ότι κάθε πράξη βίας κατά ανηλίκων πρέπει να καταγγέλλεται στις αρμόδιες Αρχές.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο φρικιαστικό έγκλημα με την δολοφονία ανήλικου κοριτσιού που ήρθε πριν από 4 χρόνια να συγκλονίσει το Πανελλήνιο με την υπόθεση εξαφάνισης 11χρονης τον Αύγουστο του 2010 στο Ελαιοχώρι Αρκαδίας.

Δράστης ένας 40χρονος Αλβανός, γνωστός της οικογένειας, ο οποίος λίγο πριν βιάσει και δολοφονήσει το 11χρονο παιδί, είχε επισκεφθεί τον πατέρα του θύματος, στο ίδιο τους το σπίτι!

Το 2016 ο Οργανισμός δέχτηκε καταγγελίες για θέματα που αφορούσαν σε συνολικά 1.624 παιδιά, από τις οποίες μόνο το 0,2% είχε να κάνει με καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση. Αντίστοιχα, το πρώτο δεκάμηνο του 2017 η οργάνωση δέχτηκε καταγγελίες για συνολικά 1.459 παιδιά και μόλις το 0,5% αφορούσε σεξουαλική κακοποίηση.

Το γεγονός όμως ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που κακοποιούνται δεν το αναφέρουν ποτέ καθιστά μη αντιπροσωπευτικά τα στατιστικά στοιχεία καθώς υπολογίζεται ότι τα ποσοστά των παιδιών που έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης είναι υψηλότερο.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σπύρος Χαριτάτος, εθελοντής σε όλη αυτή την προσπάθεια, τονίζοντας ότι ο κλοιός της σιωπής γύρω από την κακοποίηση είναι ολέθριος, ειδικά όταν σ’ αυτόν συμμετέχει η οικογένεια.

Η καμπάνια στοχεύει επίσης στην ενδυνάμωση των προτάσεων του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Η εκστρατεία σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας αποσκοπεί αφενός στην ενημέρωση αλλά κυρίως στην συνεργασία – συνεννόηση όλων των θεσμικών φορέων, από την Δικαιοσύνη, την Αστυνομία, τις Ιατρικές υπηρεσίες, κ.α. με στόχο να συνταχθεί ένα κείμενο με συγκερασμό των απόψεων προκειμένου να υπάρξουν τροποποιήσεις της νομοθεσίας στην κατεύθυνση προστασίας των θυμάτων  των παιδεραστών και παιδόφιλων.

Έφη Καστραντά

Επιστροφή