Φωτογραφία

H Tρίπολη ως τόπος ηττών της Ελληνικής Επανάστασης.

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου, όσοι βρέθηκαν στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Τρίπολης είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πλήρως τεκμηριωμένη διάλεξη της αναπληρώτριας καθηγήτριας της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κυρίας Μαρίας Ευθυμίου, με θέμα την Τρίπολη ως τόπο ηττών της Ελληνικής Επανάστασης.
Τη διάλεξη διοργάνωσε ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης.
Και αν το θέμα ξενίζει -παρατήρηση που έκαναν πολλοί από το κοινό που περίπου για δυόμιση ώρες παρακολούθησε και συμμετείχε στη διάλεξη με αμείωτο ενδιαφέρον- η κυρία Ευθυμίου με τον χαρισματικό της τρόπο ταξίδεψε τους ακροατές της στον πρώτο χρόνο της Ελληνικής Επανάστασης και εξηγώντας βήμα-βήμα τον τρόπο με τον οποίον έπεσε η Τριπολιτσά και τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν στην πρώτη φάση του εμφυλίου πολέμου το 1823-24, κατέστησε σαφές ότι οι δυνάμεις που αγωνίζονταν ήταν ετερόκλητες και υπερασπίζονταν τα δικά τους συμφέροντα, ότι δεν υπήρχε κοινός αρχηγός να τις καθοδηγεί, ότι ποτέ δεν υπήρξε οργανωμένος στρατός και ότι η ανελέητη λεηλασία της Τριπολιτσάς από τα στρατεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη για δέκα ημέρες ουσιαστικά στέρησε δυνάμεις από τον Αγώνα.
Δίχως να υποβιβάσει τη σημασία της πτώσης της Τριπολιτσάς, με πολύ σαφή και γλαφυρό τρόπο και ανατρέχοντας στα γραπτά των ίδιων των αγωνιστών, η κυρία Ευθυμίου κατόρθωσε να προβληματίσει τους ακροατές της ως προς το αν, τελικώς, σήμερα, στην παρούσα κρίση που βιώνουμε, περπατάμε αδελφωμένοι ‘ή αν και σήμερα πορευόμαστε άναρχα, όπως άναρχα πορεύονταν οι επαναστάτες στην Πελοπόννησο.
«Εάν δεν είχε λεηλατηθεί η Τριπολιτσά, αν όλος ο πλούτος της πόλης περνούσε στα χέρια των επαναστατών, δεν θα είχαμε ανάγκη να πάρουμε δάνειο από τη Μεγάλη Βρετανία», σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η λεηλασία της Τριπολιτσάς στέρησε πολύτιμες δυνάμεις από τον Αγώνα.
Δίχως να υποβαθμίζει το γεγονός ότι η Άλωση άνοιξε τον δρόμο για την Επανάσταση, η κυρία Ευθυμίου κατόρθωσε να προβληματίσει γόνιμα το κοινό που την παρακολούθησε. Φεύγοντας από την αίθουσα, οι συζητήσεις συνεχίστηκαν στα πηγαδάκια και οι παραλληλισμοί με τη σημερινή κατάσταση και η ψυχολογία των Ελλήνων -που δυσκολεύονται να σταθούν μονιασμένοι στα δύσκολα- έγιναν βασικό ζήτημα συζήτησης.
Η αυτοκριτική είναι ο μόνος τρόπος βελτίωσης του εαυτού μας. Αυτό ισχύει και για τα άτομα ξεχωριστά και για τα έθνη. Με αυτές τις σκέψεις αποχαιρετίσαμε την κυρία Ευθυμίου, την οποία ελπίζουμε να την έχουμε κοντά μας και πάλι.

Επιμέλεια κειμένου arcadia portal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Επιστροφή