Φωτογραφία

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

 

 

 

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Τρίπολης συντάχθηκε σύμφωνα με το Ν. 3149/10.6.2003 «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, Δημόσιες Βιβλιοθήκες και άλλες διατάξεις» και τον «Κανονισμό Λειτουργίας Δημοσίων Βιβλιοθηκών» Υ.Α. 83064/ΙΖ (ΦΕΚ/Β/1173/20.8.2003), εγκρίθηκε ομόφωνα από το Εφορευτικό Συμβούλιο στην 12η Συνεδρίαση της 9ης Νοεμβρίου 2009 και τροποποιήθηκε από το Εφορευτικό Συμβούλιο στην 3η Συνεδρίαση της 27ης Φεβρουαρίου 2024.

 Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης ιδρύθηκε με την υπ΄αριθ.119/7/3-1-1956 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, η οποία δημοσιεύτηκε στο αριθ. φύλλο 23 της Εφημερίδας Κυβερνήσεως, τεύχος Β΄, στις 2 Φεβρουαρίου 1956. Σε αυτή συγχωνεύτηκε η Βιβλιοθήκη του αναγνωρισμένου Σωματείου Σύλλογος Φιλοπροόδων ο «ΠΑΝ» η οποία δημιουργήθηκε το 1929, διεπομένη από τις διατάξεις του Α.Ν. 1362/49. Στις 15 Απριλίου 1998 γίνεται Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης  σύμφωνα με την ΙΖ/1490 υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στο  αρ. φύλλο 358, τεύχος Β΄,  της Εφημερίδας Κυβερνήσεως.

Η Δημόσια Κ. Βιβλιοθήκη Τρίπολης λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ. υπάγεται στο   Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και διοικείται από το Εφορευτικό Συμβούλιο το οποίο ορίζεται με απόφαση του εκάστοτε Υπουργού  Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τον/την Διευθυντή/ντρια.

Άρθρο 1ο

Σκοπός και Στόχοι

 Η Δημόσια Κ. Βιβλιοθήκη Τρίπολης έχει ως σκοπό την ανάδειξη της γνώσης, την προαγωγή της παιδείας, την ενίσχυση της μόρφωσης και την καλλιέργεια του πολιτισμού, όπως προσδιορίζεται από τον καταστατικό νόμο των Δημόσιων Βιβλιοθηκών στον οποίο μεταξύ των άλλων προβλέπεται η λειτουργία τους χωρίς πολιτικές, θρησκευτικές, φυλετικές ή άλλες διακρίσεις.

Αναλυτικότερα, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης στοχεύει:

  • στη συγκέντρωση μιας όσο το δυνατόν πληρέστερης συλλογής από κάθε έντυπο, οπτικοακουστικό και ψηφιακό υλικό, ώστε να εξα­σφαλίζει την πρόσβαση σε κάθε είδους γνώση και την παροχή πληροφοριών για την κάλυψη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών στους χρήστες της και κυρίως στους κατοίκους του νομού και της ευρύτερης περιοχής ευθύνης της,
  • στην παροχή υλικού για ενημέρωση, διασκέδαση, πληροφόρηση, επιμόρφωση, στοχεύοντας και συμβάλλοντας στη δια βίου εκπαίδευση των πολιτών και στην παροχή εκείνων των μέσων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση στη γνώση και την εισαγωγή στην κοινωνία της πληροφορίας,
  • στη συνεχή ενημέρωση και ανανέωση των τεχνολογικών εφαρμογών και στη διάδοση της χρήσης τους από το κοινό, για την καλύτερη, εγκυρότερη και έγκαιρη προσφορά πληροφοριακών υπηρεσιών,
  • στην ενίσχυση της αναγνωσιμότητας και την ανύψωση του πνευματικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής της, μέσα από την ενεργό συμμετοχή της Βιβλιοθήκης σε κάθε είδους μορ­φωτική και πολιτιστική δραστηριότητα και τη δυνατότητα συνεργασιών με άλλους τοπικούς ή μη φορείς με παρεμφερείς σκοπούς,
  • στη διασφάλιση της ελεύθερης και ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στη Βιβλιοθήκη με την παροχή ειδικών υπηρεσιών και υλικού σε όσους χρήστες δεν μπορούν, για οποιονδήποτε λόγο, να χρησιμοποιήσουν τις συ­νήθεις υπηρεσίες και το υπάρχον υλικό της Βιβλιοθήκης όπως: ξενόγλωσσες μειονότητες, άτομα με ειδικές ανάγκες ή άτομα που βρίσκονται σε νοσοκομεία, φυλακές κλπ.

Άρθρο 2ο                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

 Ωράριο Λειτουργίας

Το ωράριο της Βιβλιοθήκης προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του αναγνωστικού κοινού, αλλά και το διαθέσιμο προσωπικό που υπηρετεί την κάθε χρονική περίοδο.

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Οι ώρες εξυπηρέτησης κοινού είναι από τις 09:00 έως τις 15:00 και για το προσωπικό 07:00 π.μ έως 15:00 καθημερινά. 

  Άρθρο 3ο                                                                                                                                                                                                                                                                            

Οργάνωση Υλικού

Η οργάνωση του Υλικού της Βιβλιοθήκης αποτελεί εργασία υποδομής προκειμένου να εξασφαλίζεται η ποιοτική εξυπηρέτηση των χρηστών. Η οργάνωση Υλικού περιλαμβάνει:                                                                    

Ανάπτυξη Συλλογών

 Οι Συλλογές Υλικού της Βιβλιοθήκης  στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών του κοινού  (πληροφοριακές, εκπαιδευτικές, μορφωτικές), την κατάλληλη χρονική στιγμή.  H ανάπτυξη των Συλλογών της Βιβλιοθήκης χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες διαδικασίες που αποτελούν τον τρόπο ανάπτυξης, η δε προοδευτική εξέλιξή τους αποτελεί τον ρυθμό ανάπτυξης. Οι δύο αυτές διαδικασίες λειτουργούν συνδυαστικά με τον προσδιορισμό συγκεκριμένων θεματικών κατηγοριών που επιλέγει η Βιβλιοθήκη για να επικεντρώσει τη συλλογή της. Στόχος όλων αυτών είναι η συνεχής βελτίωση των πληροφοριακών υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης.                                                                                                                                                                                                                                                                     

Η πολιτική ανάπτυξης Συλλογών περιλαμβάνει  ένα κύκλο διαδικασιών στον οποίο συγκαταλέγονται οι ακόλουθες δραστηριότητες:

  • ανάλυση των πληροφοριακών αναγκών της κοινότητας
  • πολιτική επιλογής Υλικού
  • πρόσκτηση Υλικού
  • απογραφή
  • απόσυρση

Ανάλυση πληροφοριακών αναγκών κοινού

 Ο προσδιορισμός, η ανάλυση και η αξιολόγηση των πληροφοριακών αναγκών του κοινού, αποτελούν τη βάση της πολιτικής ανάπτυξης της Συλλογής της Δ.Κ.Β Τρίπολης. Ο προσδιορισμός αυτός στηρίζεται σε μεθόδους έρευνας κοινού (ερωτηματολόγια, στατιστικές χρήσης τεκμηρίων κλπ). Επισημαίνεται ότι η βασική αρχή στην οποία στηρίζεται ο προσδιορισμός αυτός είναι ότι « όλες οι ομάδες χρηστών, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, γλώσσας ή μορφωτικού επιπέδου, πρέπει να βρίσκουν Υλικό σχετικό με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους».

Επιλογή Υλικού

      Η επιλογή του Υλικού γίνεται με βάση:

  • το σκοπό και τους στόχους της Βιβλιοθήκης
  • τη γενική θεματική κατεύθυνση ανάπτυξης των Συλλογών
  • τις ανάγκες του κοινού, όπως προκύπτουν από τη διαδικασία αξιολόγησης
  • τους τύπους και την ποιότητα των υλικών
  • τον πληθυσμό
  • τα στατιστικά στοιχεία χρήσης των τεκμηρίων. Το Υλικό των Συλλογών και οι προσφερόμενες υπηρεσίες  αντανακλούν τις τρέχουσες τάσεις και την εξέλιξη της κοινωνίας καθώς και τη μνήμη της ανθρώπινης προσπάθειας και φαντασίας, χωρίς να υπόκεινται σε καμιά ιδεολογική, πολιτική ή θρησκευτική προκατάληψη, ούτε σε εμπορικές πιέσεις. Με κάθε τρόπο αποφεύγεται παντός είδους Υλικό που έχει σκοπό το θρησκευτικό προσηλυτισμό, την πολιτική προπαγάνδα, την προσβολή συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού και την εμπορική κερδοσκοπία. Ουσιαστική παράμετρο αποτελεί η ποιότητα και η συνάφεια Υλικού και υπηρεσιών με τις τοπικές ανάγκες και συνθήκες.                                                                                                                                 

Πρόσκτηση Υλικού

Οι προσκτήσεις υλικού γίνονται με αγορά, ανταλλαγές, δωρεά και την υποχρεωτική κατάθεση αντιτύπων τεκμηρίων σε έντυπη ή άλλη οπτικοακουστική και ηλεκτρονική μορφή, όπως αυτή προκύπτει από τις παραγράφους 4δ και 9 του άρθρου 12 του Ν. 3149/03 (ΦΕΚ A 141/10.6.2003).Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης ενθαρρύνει και ανταποκρίνεται με ευγνωμοσύνη στις δωρεές που αποτελούν πάντα το βασικό πυρήνα εμπλουτισμού των Συλλογών της. Ο εμπλουτισμός των Συλλογών, ανεξάρτητα από τον τρόπο πρόσκτησης του Υλικού, πρέπει να γίνεται με βάση τα κριτήρια επιλογής Υλικού.  Ειδικότερα στην περίπτωση των δωρεών η Βιβλιοθήκη έχει τη δυνατότητα:                            

  • να αποδέχεται το σύνολο ή μέρος των δωριζόμενων Συλλογών
  • να επιλέγει τα τεκμήρια της δωρεάς που θα εντάξει στις Συλλογές της
  • να μην αποδέχεται δωρεές που γίνονται με προφανή σκο­πό πολιτικής ή θρησκευτικής προπαγάνδας.
  • να δέχεται όρους περί αποθήκευσης και διάθεσης των δωρηθέντων τεκμηρίων με την προϋπόθεση ότι εναρμονίζονται με τους λειτουργικούς σκοπούς της Βιβλιοθήκης

 Η αποδοχή ή όχι ανταλλαγών και δωρεών καθώς και όλα τα συναφή θέματα, εγκρίνονται από το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης μετά από εισήγηση του/της Διευθυντή/ντριας. Τεκμήρια που εκδίδονται, σε έντυπη ή άλλη μορφή, στην κατά τόπους περιοχή ευθύνης της Βιβλιοθήκης κατατίθενται υποχρε­ωτικά σε 2 (δύο) αντίτυπα από τον/την συγγραφέα ή τον/την τυ­πογράφο ή τον/την λιθογράφο ή τον/την εκδότη. Η Βιβλιοθή­κη δίνει στον καταθέτη έγγραφο αποδεικτικό κατάθεσης

  Σήμανση του Υλικού – Σφραγίδες

    Η Δημόσια Κ. Βιβλιοθήκη Τρίπολης τηρεί δική της σφραγίδα με την οποία σφραγίζεται το Υλικό. Η σφραγίδα είναι στρογγυλή και φέρει στο κέντρο το εθνόσημο του κράτους και περιμετρικά την επωνυμία της.

Επεξεργασία Υλικού

Η εισαγωγή των τεκμηρίων βεβαιώνεται με την εγγραφή των βασικών στοιχείων σε βιβλίο εισαγωγής με απόλυτη και συνε­χή αριθμητική σειρά. Το βιβλίο εισαγωγής είναι σε έντυπη μορφή. Η εγγραφή κάθε τύπου τεκμηρίου χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένο αύξοντα αριθμό, μοναδικό για κάθε αντίτυπο. Ο αριθμός εισαγωγής αναγράφεται στο τεκμήριο μαζί με τη σφραγίδα. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης εφαρμόζει εμπειρικό σύστημα ταξινόμησης καθώς δε διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό για την καταλογογράφηση αυτού σύμφωνα με το ταξινομικό σύστημα DEWEY και την τυποποιημένη και συστηματική οργάνωση του υλικού της με την εφαρμογή διεθνών βιβλιοθηκονομικών προτύπων και τη χρήση ανάλογων εργαλείων. Κατάλογος με όλες τις κατηγορίες βιβλίων που υπάρχουν στη Δημόσια Κ. Βιβλιοθήκη Τρίπολης είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας www.vivltri.gr σε μορφή excel για την εξυπηρέτηση του αναγνωστικού και ερευνητικού κοινού.                                                                                                                                                                                     

Απογραφή Υλικού

Η απογραφή του υλικού αποβλέπει στον εντοπισμό φθορών, απωλειών και στην εν γένει ανανέωση του Υλικού. Η απογραφή γίνεται σε χρονική περίοδο που η Βιβλιοθήκη παρουσιάζει τη λιγότερη χρήση, η διάρκεια της δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 3 (τρεις) μήνες, περίοδο κατά την οποία η βιβλιοθήκη μπορεί να παραμείνει κλειστή για το κοινό και πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα που να μην υπερβαίνουν τα 5 (πέντε) χρόνια. Μετά το πέρας της απογραφής συντάσσεται απολογιστική έκ­θεση στην οποία αναφέρονται τα αποτελέσματα της απογρα­φής, όπως Υλικό που έχει χαθεί, καταστραφεί ή πρέπει να απο­συρθεί.

Απόσυρση Υλικού

Ο επαναπροσδιορισμός των σκοπών και των στόχων της Βιβλιοθήκης, η διαφοροποίηση στην πολιτική ανάπτυξης της Συλλογής της Βιβλιοθήκης σύμφωνα με τις  νέες ανάγκες της κοινότη­τας, η τεχνολογική ανάπτυξη, η φυσική φθορά, η παλαιότητα του Υλικού και   έλλειψη επικαιρότητας, η απαλλαγή πολλαπλών αντιτύπων ή η αντικατάσταση ενός τεκμηρίου είναι αίτια που οδηγούν στην απόσυρση υλικού που χρησιμοποι­είται σπάνια ή δε χρησιμοποιείται καθόλου.      Το προαναφερόμενο Υλικό απομακρύνεται από τα ανοιχτά ράφια ή τα βιβλιοστάσια ελεύθερης πρόσβασης σε άλλους βοηθητικούς ή αποθηκευτικούς χώρους της Βιβλιοθήκης. Ο προσδιορισμός της τύχης του Υλικού αυτού βασίζεται, εκτός από την πολιτική ανάπτυξης Συλλογής της Δ.Κ.Β Τρίπολης, στη μελέτη και την αξιολόγηση μετρήσεων και στατιστικών χρήσης του Υλικού κατά θεματική ενότητα και μονάδα. Υλικό το οποίο κρίνεται ότι θα έχει μελλοντική ιστορική αξία διατηρείται σε αποθηκευτικό χώρο ή δεν αποσύρεται καθόλου. Η διαδικασία απόσυρσης περιλαμβάνει τρία στάδια: α) Την επιλογή του Υλικού που αποσύρεται βάση συγκεκριμένων κριτηρίων β) την απαλλαγή της Συλλογής από το επιλεγμένο Υλικό και γ) την  αποθήκευσή του. Κατά την απόσυρση Υλικού συντάσσεται έκθεση από τον/την Διευθυντή / ντρια με τα στοιχεία των τεκμηρίων που πρόκειται να αποσυρθούν, η οποία υποβάλλεται στο Εφορευτικό Συμβούλιο της υπηρεσίας.Το Ε.Σ. αποφασίζει ποια από αυτά τα τεκμήρια θα αποθηκευτούν, θα δωριθούν σε άλλη Βιβλιοθήκη ή θα ανακυκλωθούν. Η απόσυρση γίνεται από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης. Τεκμήρια τα οποία έχουν καταστραφεί ή χαθεί αντικαθίστανται.                                                                                                                                                                                                                        

Τα κριτήρια επιλογής Υλικού για απόσυρση είναι:

  • Η περιορισμένη ή και ανύπαρκτη παρούσα και πιθανή μελλοντική χρήση
  • Η φυσική του κατάσταση
  • Ο αριθμός αντιτύπων που υπάρχουν στη Συλλογή
  • Η ανανέωση της έκδοσής του
  • Το αναχρονιστικό και ξεπερασμένο περιεχόμενό του
  • Η εγκυρότητα και η ακρίβεια της πληροφόρησης που παρέχει
  • Η διάθεσή του σε νέες μορφές
  • Η δυνατότητα χρήσης του από σύστημα διαδανεισμού μεταξύ βιβλιοθηκών
  • Η ύπαρξή του σε κοντινή βιβλιοθήκη και η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό

 Ειδικότερα τηρούμενα έντυπα αρχεία ημερήσιου η περιοδικού τύπου μη τοπικού χαρακτήρα τα οποία σπάνια χρησιμοποιούνται και η πρόσβαση στα οποία εξασφαλίζεται με εναλλακτικούς τρόπους ( ηλεκτρονικά κλπ )  αποσύρονται.

Διαχείριση Υλικού

Η διαχείριση του Υλικού της Βιβλιοθήκης αποτελεί την καθεαυτό εργασία απόδοσης υπηρεσιών στο κοινό και την εφαρμογή δραστηριοτήτων για την ποιοτική εξυπηρέτησή του. Η Συλλογή της Βιβλιοθήκης είναι στη διάθεση του κοινού, για χρήση στο Αναγνωστήριο ή για δανεισμό από το υλικό του Δανειστικού Τμήματος. Δεν δανείζονται σπάνια και πολύτιμα βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία που εκδόθηκαν πριν το 1950, τεκμήρια σε κακή κατάσταση και φθαρμένα, μη καταλογραφημένο και αταξινόμητο υλικό, σπάνιες και πολυτελείς εκδόσεις, φωτογραφίες, επιτραπέζια παιχνίδια  και οπτικοακουστικό υλικό. Η μελέτη – έρευνα γίνεται μόνο εντός του αναγνωστηρίου με την άδεια και επίβλεψη του προσωπικού της Βιβλιοθήκης αφού πρώτα κατατεθεί στον αρμόδιο υπάλληλο από τον ενδιαφερόμενο ερευνητή Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας.                                                                                                                                                    

Διατήρηση – Αναπαραγωγή Τεκμηρίων

Η Βιβλιοθήκη φροντίζει για την καλή κατάσταση των τεκμηρίων της για όσο χρονικό διάστημα κρίνει ότι είναι απαραίτητα για τη συλλογή της. Η προληπτική συντήρηση των τεκμηρίων αποτελεί αντικείμενο διαρκούς μέριμνας και φροντίδας και περιλαμβάνει ενέργειες όπως την εξασφάλιση των κατάλληλων κλιματολογικών συνθηκών και συνθηκών φωτισμού των χώρων όπου φυλάσσονται τα τεκμήρια, την επιδίωξη για καλή χρήση των τεκμηρίων από τους χρήστες και το προσωπικό της Βιβλιοθήκης, τον επιφανειακό καθαρισμό των τεκμηρίων κ.α . Η έννοια αναπαραγωγή εμπεριέχεται και περιλαμβάνεται στη διαδικασία της διατήρησης του πνευματικού περιεχομένου του Υλικού της Βιβλιοθήκης. Η αναπαραγωγή πραγματοποιείται με πολλούς  τρόπους (φωτοαντιγραφή, φωτογράφη­ση, μικροφωτογράφηση, ψηφιοποίηση κλπ) και έχει σκοπό αφενός τη διατήρηση ενός αντιγράφου τεκμηρίου από την ίδια τη Βιβλιοθήκη και αφετέρου την εξυπηρέτηση των αναγκών των χρηστών. Η αναπαραγωγή γίνεται με τις προϋποθέσεις και  περιορισμούς, όπως αυτές καθορίζονται από την  νομοθεσία και ειδικότερα από τις διατάξεις του Ν.2121/19 «Περί πνευματικής ιδιοκτησίας». Τα σπάνια τεκμήρια αναπαράγονται μόνο από την ίδια τη Βιβλιοθήκη, εφάπαξ, με μεθόδους που αποκλείουν τη φθορά τους. Γενικά δεν επιτρέπεται η φωτοαντιγραφή σπάνιων ή φθαρμένων τεκμηρίων. Η εξυπηρέτηση των χρηστών στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει με εναλλακτικούς τρόπους   ( φωτογράφηση) η εφαρμογή των οποίων όμως θα διασφαλίζει τη μη περαιτέρω φθορά του τεκμηρίου. Η φωτογράφηση για οποιοδήποτε άλλο λόγο εκτός της διατήρησης, απαιτεί έγκριση του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης ανά τεκμήριο. Για την παραχώρηση αντιγράφων στους χρήστες μη δημοσιευμένων τεκμηρίων πρέπει να υπάρχει έγκριση από το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης κατόπιν εισήγησης του/της Διευθυντή/ντριας, λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών του Ν.2121/19 «Περί πνευματικής ιδιοκτησίας»                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Ψηφιοποίηση υλικού

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών της στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιοποίηση Υλικού Δημόσιων Βιβλιοθηκών», που υλοποίησε το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ψηφιοποίησε ένα μεγάλο μέρος από το σπάνιο υλικό της. Το ψηφιοποιημένο υλικό  είναι διαθέσιμο στους χρήστες από την πληροφοριακή πύλη του ΥΠΑΙΘ: http://publiclibs.ypepth.gr.

Άρθρο 4ο

Μέλη Βιβλιοθήκης – Δανεισμός

Μέλη – Κάρτες μελών

  • Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα πρόσβασης στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης, ενώ μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι του Νομού Αρκαδίας μπορούν να γίνουν μέλη της.
  • Τα μέλη εγγράφονται δωρεάν και εφοδιάζονται με μια κάρτα μέλους για την έκδοση της οποίας απαιτείται η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου ισότιμου αποδεικτικού εγγράφου και η συμπλήρωση μιας φόρμας με τα στοιχεία επικοινωνίας.
  • Τα ανήλικα άτομα μπορούν να εκδώσουν κάρτα μέλους με την επίδειξη ταυτότητας του γονέα ή κηδεμόνα
  • Η κάρτα μέλους ισχύει επ΄ αόριστον ενώ σε περίπτωση απώλειας εκδίδεται νέα από τη Βιβλιοθήκη χωρίς επιβάρυνση
  • Η κάρτα μέλους είναι αυστηρά προσωπική, δεν εκχωρείται σε τρίτους και ο κάτοχός της φέρει την αποκλειστική ευθύνη για υλικό που έχει καταχωρηθεί σε αυτή
  • Τα μέλη της Βιβλιοθήκης οφείλουν να ενημερώνουν το γραφείο δανεισμού για οποιαδήποτε αλλαγή των στοιχείων τους όπως της διεύθυνσης κατοικίας τους, του αριθμού τηλεφώνου τους κ.λ.π
  • Ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης. Δανεισμός πραγματοποιείται με την επίδειξη της ταυτότητας και εγγραφής ως μέλος του συνοδού τους από τον ξενώνα φιλοξενίας. Ο εκάστοτε συνοδός είναι υπεύθυνος για το ανήλικο μέλος.                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Δανεισμός

Η Βιβλιοθήκη δανείζει κυρίως τα τεκμήρια που ανήκουν στις ανοιχτές συλλογές της (βιβλία, βιντεοκασέτες, ψηφιακούς δίσκους), με στόχο την εξυπηρέτηση του κοινού της. Το ηλεκτρονικο-οπτικο-ακουστικό υλικό δανείζεται μόνο σε σχολεία και για διάρκεια μιας (1) μόνο εβδομάδας. Δικαίωμα δανεισμού έχουν όλοι όσοι είναι μέλη της Βιβλιοθήκης και μόνο με την επίδειξη της σχετικής κάρτας. Κάθε χρήστης μπορεί να δανειστεί έως δύο (2) βιβλία και για διάστημα τριάντα (30) ημερών. Εξαίρεση αποτελούν οι εκπαιδευτικοί και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που δικαιούνται να δανειστούν έως και έξι (6) βιβλία. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότη­τα κράτησης βιβλίων που είναι ήδη δανει­σμένα σε άλλο χρήστη, ενώ παρέχεται και το δικαίωμα ανανέωσης δανεισμού για το ίδιο υλικό, μόνον εφόσον αυτό δεν έχει ζητηθεί και “κρατηθεί” από άλλο χρήστη. Το κάθε μέλος είναι υποχρεωμένο να επιστρέφει το υλικό που δανείστηκε εντός της ορισμένης προθεσμίας και στην κατάσταση που το δανείστηκε. Για καθυστέρηση μερικών ημερών γίνεται απλώς επισήμανση στον χρήστη. Η επανάληψη ή η κατ΄εξακολούθηση καθυστέρηση επιστροφής του υλικού έχει ως κυρώσεις: την αναστολή δικαιώματος δανεισμού για διάστημα από 15 ημέρες έως 3 μήνες και την οριστική κατάργηση της κάρτας. Δεν επιτρέπονται σημειώσεις και υπογραμμίσεις στα βιβλία. Σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής του υλικού το μέλος υποχρεούται να το αντικαταστήσει με το αντίτυπό του. Εάν το απολεσθέν ή κατεστραμμένο βιβλίο δεν είναι διαθέσιμο στην αγορά τότε υποχρεούται να το αντικαταστήσει με άλλο ισότιμης αξίας που θα του υποδείξει η Βιβλιοθήκη. Δε γίνεται αποδεκτό οποιοδήποτε χρηματικό αντίτιμο. Δανεισμός για λογαριασμό τρίτων γίνεται  μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις και όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ( π.χ. θέματα υγείας) και πάντα σε συνεννόηση με το προσωπικό. Ο δανεισμός, όπως και οποιαδήποτε άλλη λειτουργία του δικτύου των ηλεκτρονικών υπολογιστών, σταματούν 15΄ πριν τη λήξη του ωραρίου της Βιβλιοθήκης.                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Διαδανεισμός

 Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης εφαρμόζει διαδικασίες διαδανεισμού έντυπου υλικού (βιβλίων, περιοδικών), με άλλες Βιβλιοθήκες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών της. Για την υλοποίηση αυτού του σκοπού είναι απαραίτητη η υπογραφή μεταξύ των δύο ενδιαφερόμενων Βιβλιοθηκών, κατά περίπτωση, ενός μνημονίου συνεργασίας στο οποίο θα περιγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα γίνεται ο δανεισμός του υλικού που έχουν στην κατοχή τους, σύμφωνα με τους κανόνες δανεισμού της κάθε Βιβλιοθήκης, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του αναγνωστικού τους κοινού. Τα έξοδα αποστολής στις περιπτώσεις διαδανεισμού βαρύνουν το χρήστη.                 

      Άρθρο 5ο

Υπηρεσίες Αναγνωστηρίου και Συμπεριφορά Χρηστών

Υπηρεσίες Αναγνωστηρίου

  • Το Αναγνωστήριο είναι διαθέσιμο στο κοινό, είτε αυτό κάνει χρήση της συλλογής της Βιβλιοθήκης, είτε δικού του υλικού.
  • Το προσωπικό είναι στη διάθεση του χρήστη προκειμένου να του παράσχει οδηγίες και εξυπηρέτηση τόσο για τη δομή και τη χρήση του Αναγνωστηρίου και της Βιβλιοθήκης γενικότερα, όσο και για την παροχή βιβλιογραφικών δεδομένων και πληροφοριών.
  • Η Βιβλιοθήκη μπορεί να δεσμεύσει για ορισμένο χρονικό διάστημα το Αναγνωστήριο για να το χρησιμοποιήσει για σχολικές δραστηριότητες ή εκδηλώσεις, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
  • Η Βιβλιοθήκη δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν απώλειες των προσωπικών αντικειμένων των χρηστών, εφόσον τους παρέχεται ειδικά διαμορφωμένος χώρος (βεστιάριο), όπου μπορούν να τα φυλάσσουν.

Συμπεριφορά χρηστών

  • Οι χρήστες οφείλουν να κάνουν ησυχία και να μιλούν χαμηλόφωνα στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης.
  • Το φαγητό, το ποτό, ο καφές απαγορεύονται στο Αναγνωστήριο, καθώς και η χρήση κινητών τηλεφώνων.
  • Δεν πρέπει να εισέρχονται εντός του κτηρίου κατοικίδια ή άλλα ζώα.
  • Το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρώς σε όλους τους χώρους της Βιβλιοθήκης.
  • Οι χρήστες θα πρέπει να τηρούν απόλυτη σειρά προτεραιότητας, όπου απαιτείται (δανεισμός, φωτοτυπίες, έκδοση καρτών, αιτήματα, χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ).
  • Οι χρήστες οφείλουν να υποβάλλουν με σαφήνεια τα αιτήματά τους στο προσωπικό της Βιβλιοθήκης, να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του Εσωτερικού Οδηγού Λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και να ζητούν τη βοήθεια του προσωπικού, σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν τυχόν δυσκολία στη χρήση της.
  • Οι χρήστες υποχρεούνται να κάνουν καλή χρήση των τεκμηρίων που τους παρέχονται (να μη σημειώνουν πάνω στα βιβλία, να μην ακουμπούν σημειωματάρια πάνω στα βιβλία, να μη φέρουν μαζί τους αντικείμενα που είναι δυνατό να προκαλέσουν φθορές στα βιβλία, να μην αφαιρούν σελίδες ή φωτογραφικό υλικό από τα βιβλία, και, γενικώς, να μην προβαίνουν σε ενέργειες που μπορεί να βλάψουν το τεκμήριο που τους έχει διατεθεί, ενώ θα πρέπει να ενημερώνουν τον αρμόδιο υπάλληλο για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιληφθούν (π.χ. εάν κάποιο βιβλίο έχει άκοπες σελίδες).
  • Έπειτα από τη χρήση τους τα τεκμήρια πρέπει να παραδίδονται στο προσωπικό και όχι να τοποθετούνται στα ράφια.
  • Οι χρήστες οφείλουν να διατηρούν τους χώρους καθαρούς και να πετούν τα σκουπίδια στους κάδους απορριμμάτων που βρίσκονται εντός ή στον προαύλιο χώρο της Βιβλιοθήκης.
  • Σε περίπτωση που κάποιος χρήστης θεωρεί πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα όσον αφορά την εξυπηρέτηση του, μπορεί να απευθύνεται στον/στην Διευθύντρια/ντή, χωρίς να δημιουργεί διενέξεις με το προσωπικό ή τους άλλους χρήστες.
  • Χρήστες που επανειλημμένα δυστροπούν χωρίς λόγο ή δημιουργούν προβλήματα σε άλλους χρήστες, δε συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του προσωπικού ή συμπεριφέρονται ανάρμοστα, αποβάλλονται οριστικά από τη Βιβλιοθήκη.

Άρθρο 6ο

Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης

Καθεστώς

 Το Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης αποτελεί μέρος της Βιβλιοθήκης στην οποία ανήκει και ακολουθεί τον Εσωτερικό Οδηγό Λειτουργίας της. Ιδρύθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας». Είναι ειδικά διαμορφωμένος χώρος στον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στην αναζήτηση πληροφοριών για μια σειρά θεμάτων όπως, οικονομικά, τουριστικά, εκπαιδευτικά, εργασίας, επιχειρήσεις, πολιτιστικά κτλ. σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Στόχος

 Στόχος του Κέντρου πληροφόρησης είναι η διεύρυνση των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης σε θέματα πληροφόρησης και ενημέρωσης που έχει ανάγκη το κοινό στην καθημερινότητά του. Επίσης, η ενίσχυση του πληροφοριακού ρόλου της και η αύξηση του κοινού που εξυπηρετεί μέσω της υποδομής του Κέντρου Πληροφόρησης.

Παροχή Υπηρεσιών

 Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Τρίπολης παρέχει συγκεκριμένους υπολογιστές της για δημόσια χρήση. Στη διάθεση του κοινού της Βιβλιοθήκης βρίσκονται επτά (7) υπολογιστές, με δυνατότητα πλοήγησης στο Διαδίκτυο, χρήσης των ήδη εγκαταστημένων προγραμμάτων αλλά και χρήσης του οπτικοαουστικού υλικού της βιβλιοθήκης.

Άδεια Χρήσης και Περιορισμοί

Χρήση του Κέντρου Πληροφόρησης μπορούν να κάνουν μόνο τα μέλη της Βιβλιοθήκης, με την επίδειξη της κάρτας τους και αφού έχουν συμπληρώσει το σχετικό βιβλίο καταγραφής μελών με τα ακριβή στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας, χρόνο χρήσης κλπ). Σε ειδικές περιπτώσεις, μπορούν μέχρι δύο (2) άτομα να χρησιμοποιούν τον ίδιο υπολογιστή, με την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία της βιβλιοθήκης.  Τα παιδιά μέχρι 12 ετών πρέπει να συνοδεύονται από γονέα ή κηδεμόνα. Ενώ οι ανήλικοι από 12 έως 18 ετών υποβάλλουν αίτηση χρήσης (μια φορά) συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τους γονείς ή κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα δηλώνουν ότι γνωρίζουν και αποδέχονται τους όρους χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών της Βιβλιοθήκης και τους όρους πλοήγησης στο διαδίκτυο. Κατά την κρίση των υπαλλήλων της Βιβλιοθήκης, μπορούν κατ’ εξαίρεση να χρησιμοποιήσουν τους υπολογιστές του Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης και περιστασιακοί χρήστες της Βιβλιοθήκης, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Χρόνος και Διάρκεια Χρήσης                                                                                                                                         

Οι χρήστες θα πρέπει να παραδίδουν τον Η/Υ, όπως τον παρέλαβαν. Δεν επιτρέπεται η καταστροφή ή ζημιά στον εξοπλισμό, το λογισμικό ή τα στοιχεία που ανήκουν στη Βιβλιοθήκη ή σε άλλους χρήστες, παράνομος έλεγχος των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, παράνομη αντιγραφή προστατευμένου υλικού (πνευματικά δικαιώματα) κτλ. Η Βιβλιοθήκη διατηρεί το δικαίωμα να απαιτήσει αποζημίωση για τυχόν καταστροφές, που γίνονται σκόπιμα ή και από  αμέλεια ή ενδεχόμενο δόλο. Μόνο το προσωπικό της Βιβλιοθήκης μπορεί να ανοίγει, να κλείνει και να κάνει επανεκκίνηση στους υπολογιστές. Οι χρήστες υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τους γενικούς κανόνες χρήσης των υπολογιστών. Κάθε χρήστης που δεν τηρεί τους παραπάνω κανόνες λειτουργίας ή με τη συμπεριφορά του υπονομεύει την ασφάλεια του υπολογιστικού συστήματος ή ακόμα παρεμποδίζει τους υπόλοιπους χρήστες στις δραστηριότητές τους και το προσωπικό στην καλή άσκηση – εκτέλεση των καθηκόντων του, στερείται του δικαιώματος χρήσης των υπολογιστών, ακόμα και το δικαίωμα να είναι μέλος της βιβλιοθήκης.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Πρόσβαση στο Διαδίκτυο

 Οι πληροφορίες και το υλικό που αντλούνται από αυτό δεν είναι όλες ακριβείς, επαρκείς, σύγχρονες και από νομική, ηθική και φιλοσοφική άποψη, αποδεκτές από όλο τον κόσμο.  Παρόλα αυτά, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν οι ανήλικοι κάτω των 18 ετών από ενδεχόμενη ζημία, λειτουργεί το κατάλληλο φιλτράρισμα από το EDUNET-Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, που ισχύει για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας. Ειδικά, απαγορεύεται η χρήση και η εμφάνιση οπτικού και άλλου υλικού με εμφανείς άσεμνες προεκτάσεις καθώς και η συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια κτλ. Οπωσδήποτε, η εμφάνιση παρόμοιου υλικού συνεπάγεται την αποβολή του χρήστη  από τη Βιβλιοθήκη και επισύρει τις νόμιμες κυρώσεις.  Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Τρίπολης προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα του χρήστη, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι χρήστες σε κάθε περίπτωση είναι προσωπικά υπεύθυνοι για την πρόσβασή τους στο INTERNET και για το υλικό με το οποίο έρχονται σε επαφή.

Χρόνος και Διάρκεια Χρήσης των Η/Υ

Η χρήση των υπολογιστών γίνεται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της βιβλιοθήκης.  Τηρείται σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με την ώρα προσέλευσης των χρηστών και αφού ενημερωθεί ο αρμόδιος υπάλληλος.Ο χρόνος χρήσης από ένα άτομο περιορίζεται στα τριάντα λεπτά (30΄) σε ώρα αιχμής – αναμονής από άλλους χρήστες. Οι υπολογιστές τερματίζονται τριάντα λεπτά (30΄) πριν το κλείσιμο της Βιβλιοθήκης. Οι υπάλληλοι της Βιβλιοθήκης μπορούν να διακόψουν τη λειτουργία των Η/Υ, αν κατά την κρίση τους, εμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία της Βιβλιοθήκης.  Η Βιβλιοθήκη διατηρεί το δικαίωμα να δεσμεύσει τους υπολογιστές για εκπαιδευτικές ανάγκες ή άλλους λόγους, που συνδέονται με τις δραστηριότητές της.    

                                                                                                                                                                                                                                                                                                 «Μεταφορτώσεις» αρχείων

Δεν παρέχεται στους χρήστες η δυνατότητα φύλαξης προσωπικών αρχείων στο σκληρό δίσκο των υπολογιστών. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν τα αρχεία τους σε προσωπικό τους αποσπώμενο αποθηκευτικό μέσο (Δισκέτα, CDROM, DVD, UsbFlashDisk). Η Βιβλιοθήκη δε φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια δεδομένων ή καταστροφή των προσωπικών δίσκων μεταφοράς δεδομένων. Δεν επιτρέπεται η χρήση λογισμικού και οποιουδήποτε υλικού προέρχεται από εξωτερική πηγή, καθώς και η οποιαδήποτε μεταβολή στο Hardware εξοπλισμό.                                                                                           

Εκτυπώσεις

Η εκτύπωση αρχείων, επιτρέπεται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  έως πέντε (5) σελίδες δωρεάν. Η εκτύπωση γίνεται μόνο από το προσωπικό έπειτα από μεταφορά του αρχείου σε άλλο υπολογιστή της Βιβλιοθήκης. Δεν εκτυπώνονται προσωπικές εργασίες και αρχεία.                                                           

Άρθρο 7ο

Παιδικό – Εφηβικό Τμήμα

Η λειτουργία του παιδικού και εφηβικού τμήματος αποτελεί κύριο στόχο της Βιβλιοθή­κης, καθώς είναι ο βασικός μοχλός διαμόρφωσης μελλοντικών αναγνωστών. Το παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης είναι κατάλληλα διαμορ­φωμένο για τις ανάγκες των παιδιών και των εφήβων,  και παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες με αυτές των ενηλίκων. Στο χώρο αυτό επιτρέπεται και ενδείκνυται η παραμονή ενηλίκων, εφόσον συνοδεύουν παιδιά. Επισημαίνεται ότι οργανώνονται και υλοποιούνται Εκπαιδευτικά Προγράμματα, εκθέσεις βιβλίων, καθώς επίσης και διάφορες άλλες παιδαγωγικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς (Σχολεία, κλπ.).                                                

Άρθρο 8ο

Κινητή Μονάδα

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης διαθέτει μια κινητή μονάδα, με περιοχή ευθύνης τον  Νομό Αρκαδίας με σκοπό να εξυπηρετεί κοινότητες που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε άλλη “σταθε­ρή” Βιβλιοθήκη.. Δε λειτουργεί όμως από το τέλος του 2008 λόγω έλλειψης προσωπικού ( βιβλιοθηκονόμος, οδηγός).

Άρθρο 9ο

Πολιτιστικές Δραστηριότητες

Η Βιβλιοθήκη λαμβάνει ενεργά μέρος στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής της, Διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις όπως παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, διαλέξεις, εκθέσεις ζωγραφικής, εκπαιδευτικά εργαστήρια, κινηματογραφική λέσχη με προβολή ταινιών, τα σενάρια των οποίων βασίζονται σε λογοτεχνικά έργα, και άλλες ενδιαφέρουσες δράσεις, προκειμένου να προωθήσει τη γνώση, να αναδείξει και να προβάλει την τοπική πνευματική και πολιτισμική παράδοση, είτε μόνη, είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς,

Άρθρο 10ο

Υποχρεώσεις προσωπικού

Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης οφείλει να εκτελεί στο ακέραιο και με ευσυνειδησία τα καθήκοντα που απορρέουν από τη θέση την οποία κατέχει και του ανατίθενται εκάστοτε από τον/την Διευθυντή/ντρια της Βιβλιοθήκης και να συμμετέχει στις εργασίες της απογραφής του υλικού. Είναι υποχρεωμένο να εξυ­πηρετεί, να βοηθά και να παρέχει πληροφορίες στους χρήστες τόσο για την αναζήτηση όσο και για τον εντοπισμό τεκμηρίων, χρησιμοποιώ­ντας το υλικό της Βιβλιοθήκης και τις νέες τεχνολογίες. Χρειάζεται να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση αυ­τών των υπηρεσιών και να ενθαρρύνει την προσέλευσή των χρηστών στους χώρους της. Πρέπει να τους αντιμετωπίζει με ευγένεια και να φροντίζει για την επίλυση τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν. Το προσωπικό απαιτείται να συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που επισκέπτονται τη Βιβλιοθήκη και να αναλαμβάνει την ξενάγηση τους στους χώρους της και την εκπαί­δευσή τους στη σωστή χρήση της. Είναι απαραίτητο να συμμετέχει ενεργά σε διοργανώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων στους χώρους της Βιβλιοθήκης, αναλόγως του γνωστικού του αντικειμένου. 

Άρθρο 11ο                                                                                                                                                                                                                                                                       Πρακτική εξάσκηση σπουδαστών – Εθελοντική εργασία

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές να πραγματοποιήσουν σ’ αυτή την υποχρεωτική πρακτική τους άσκηση για τις ει­δικότητες που εντάσσονται στις δραστηριότητες της Βιβλιο­θήκης. Η πραγματοποίηση της εξάσκησης γίνεται κατόπιν συμφωνίας με τη Βιβλιοθήκη και το αντίστοιχο τμήμα των σχολών. Η προσφορά εθελοντικής εργασίας γίνεται απο­δεκτή στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης έπειτα από έγκριση του Εφορευτικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια, οι συμβαλλόμενοι οφείλουν να υπογράψουν το σχετικό συμφωνητικό εθελοντικής εργασίας, με το οποίο διασφαλίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις και των δύο μερών.   

   Άρθρο 12ο                                                                                                                                                                                                                                                                    Yπηρεσίες σε άτομα με ειδικές ανάγκες                                                                                                                                                                                                                          Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης παρέχει ισότιμα υπηρεσίες σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται σε:

  • Άτομα με προβλήματα όρασης. Υπάρχει υπολογιστής με εγκατεστημένα ειδικά προγράμματα τα οποία εξασφαλίζουν σε τυφλούς ή με περιορισμένη όραση αναγνώστες πρόσβαση στη σύγχρονη τεχνολογία. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα ανάγνωσης σε μορφή Braille, αλλά και ειδικός εκτυπωτής όπου μπορεί να εκτυπωθεί οτιδήποτε σε μορφή Braille.
  • Άτομα με σωματικές αναπηρίες. Υπάρχει εγκατεστημένος ηλεκτρονικός υπολογιστής με βοηθήματα και εξαρτήματα κατάλληλα για άτομα με κινητικά και όχι μόνο προβλήματα

Ο κανονισμός λειτουργίας της Βιβλιοθήκης εγκρίνεται από το Εφορευτικό Συμβούλιο. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης του κανονισμού για την εξασφάλιση της καλής λειτουργίας της. Οι όποιες αλλαγές υπάρξουν στο μέλλον θα εγκρίνονται από το Ε.Σ, θα γνωστοποιούνται στους χρήστες και στο δικτυακό της τόπο www.vivltri.gr

Η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης
Παναγιώτα Τσουραπά-Γεωργούλη

Επιστροφή