Φωτογραφία

Τα χρωματιστά καπέλα αφηγούνται ιστορίες

Στα πλαίσια της συνεργασίας της Δημόσιας Κ. Βιβλιοθήκης με την Αστική – μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library και συμμετέχοντας στην καλοκαιρινή εκστρατεία 2013 ανάγνωσης και δημιουργικότητας μαζί με άλλες 103 βιβλιοθήκες με τίτλο « Στις βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος» – Αυτό το καλοκαίρι γινόμαστε όλοι παιδιά, υλοποιήσαμε στις 25/6/2013 στο παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης την 5η δράση μας με τίτλο «Τα χρωματιστά καπέλα αφηγούνται ιστορίες» . Συμμετείχαν 34 παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών.

Η αφίσα μας:


Αρχικά διαβάσαμε τα παραμύθια “Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν” του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, εκδόσεις Πατάκη και το “Πες μου γιατί δεν έχουμε όλοι το ίδιο χρώμα” της Σάρα Αγκοστίνι, εκδόσεις Πυραμίδα, τα οποία πραγματεύονται τη διαφορετικότητα των φυλών αλλά δείχνουν ότι όλοι είμαστε διαοφρετικοί ανεξαρτήτως φυλής αλλά και όλοι ίδιοι και ισότιμοι. Ταυτόχρονα με το διάβασμα των παραμυθιών αρχίσαμε μια συζήτηση σχετικά με τις εμπειρίες των παιδιών και την επαφή τους με ανθρώπους άλλων φυλών. Όλα μίλησαν για τους αλλόφυλους συμμαθητές τους, περιέγραψαν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους αλλά και τις κοινές συνήθειες τους. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι και άνθρωποι από την ίδια φυλή έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και ότι είναι συναρπαστικό να ανακαλύπτεις τη διαφορετικότητα του άλλου, να μαθαίνεις άλλα ήθη κι έθιμα, παραδόσεις και πολιτισμούς.


Στη συνέχεια κάναμε ένα μικρό παιχνίδι με τα παιδιά και τα καλέαμε να κολλήσουν εικονίτσες ανθρώπων διαφόρων φυλών σε έναν παγκόσμιο χάρτη για να καταλάβουν πού έμενε αρχικά η κάθε φυλή και μετά σε διάφορα μέρη του κόσμου έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών οδήγησαν στον πολυπολιτισμικό κόσμο στον οποίο ζούμε. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με προθυμία ενώ ταυτόχρονα έκαναν και διάλογο μεταξύ τους για το πού πρέπει να τοποθετηθεί η κάθε φυλή.


Έπειτα τα παιδιά χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες των έξι ατόμων και αφού έκατσαν στα τραπέζια της Βιβλιοθήκης ζωγράφισαν εικόνες ανθρώπων από διαφορετικές φυλές και τα καρτελάκια συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Δώσαμε σε κάθε ομάδα από ένα χαρτόνι με την υδρόγειο και τους παρακινήσαμε να φτιάξουν γύρω της ένα μεγάλο κύκλο από παιδιά διαφόρων φυλών που έκοψαν από έγχρωμες φωτοτυπίες που τους μοιράσαμε.


Κατόπιν μοιράσαμε φωτοτυπίες με καπέλα διαφόρων φυλών (ινδιάνου, κινέζου, αφρικανού), τα παιδιά τα ζωγράφισαν με χρώματα της αρεσκείας τους, τα έκοψαν και τα φόρεσαν παριστάνοντας διαφορετικές φυλές.


Είχε έρθει η ώρα του παιχνιδιού! Σχηματίσαμε ένα μεγάλο κύκλο με τις φυλές ανακατεμένες κι αρχίσαμε όλοι μαζί ένα διασκεδαστικό χορό στο ρυθμό του τραγουδιού “Αν όλα τα παιδιά της γης” από τον Λουκιανό Κηλαϊδόνη!


Τέλος, τα παιδιά έφυγαν με αναμνηστικό σελιδοδείκτη του Future Library αλλά και έναν δικής μας έμπνευσης με τα στοιχεία της Βιβλιοθήκης.

Φυσικά, πήραν μαζί τους και το καπέλο τους, τις δημιουργίες τους και ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο ευχαρίστησης στα χείλη τους.

Επιστροφή