Φωτογραφία

Ο μπερδεμένος χαμαιλέοντας

Στα πλαίσια της συνεργασίας της Δημόσιας Κ. Βιβλιοθήκης με την Αστική – μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library και συμμετέχοντας στην καλοκαιρινή εκστρατεία 2013 ανάγνωσης και δημιουργικότητας μαζί με άλλες 103 βιβλιοθήκες με τίτλο « Στις βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος» – Αυτό το καλοκαίρι γινόμαστε όλοι παιδιά, υλοποιήσαμε στις 25/6/2013 στο παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης την 5η δράση μας με τίτλο «Ο μπερδεμένος χαμαιλέοντας» . Συμμετείχαν 31 παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών.

Η αφίσα μας:


Αρχικά παρακολουθήσαμε ένα μικρό video έτσι ώστε τα παιδιά να δουν ποιος είναι ο χαμαιλέοντας στην πραγματικότητα και πώς αλλάζει χρώμα ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Διαβάσαμε το παραμύθι «Ο μπερδεμένος χαμαιλέοντας» του Έρικ Καρλ στο οποίο περιγράφεται η ιδιαιτερότητα του χαμαιλέοντα αλλά και η επιθυμία που είχε να μοιάσει σε άλλα ζώα καταλήγοντας έτσι σε ένα περίεργο πλάσμα δυστυχισμένο. Ταυτόχρονα με το διάβασμα παρακολουθούσαμε στην οθόνη της τηλεόρασης την ιστοριούλα που βρήκαμε στο Διαδίκτυο κι έτσι τα παιδιά μπορούσαν να συνδυάσουν εικόνα και αφήγηση γεγονός που αποδείχτηκε πολύ διασκεδαστικό αφού έβλεπαν τις αστείες μεταμορφώσεις του χαμαιλέοντα.

Επίσης δείξαμε το αστείο βίντεο της παρακάτω σύνδεσης όπου ένας ζωντανός χαμαιλέοντας αλλάζει χρώματα.

Σύνδεση:Ο χαμαιλέοντας που αλλάζει χρώμα

 

Στη συνέχεια αρχίσαμε μια συζήτηση σχετικά με την επιθυμία που έχουμε πολλές φορές να μοιάσουμε σε κάποιον άλλο μιμούμενοι τα χαρακτηριστικά του χωρίς να τα προσαρμόζουμε στη δική μας προσωπικότητα. Τα παιδιά αντιλήφθηκαν την αξία της μοναδικότητας του κάθε ανθρώπου και ότι η ευτυχία εξαρτάται από απλά πράγματα.
Στη συνέχεια τα παιδιά κλήθηκαν να «ζωντανέψουν» την ιστοριούλα του χαμαιλέοντα βάζοντας φράσεις με τις επιθυμίες του χαμαιλέοντα στη σειρά σε ένα μεγάλο χαρτόνι καθώς και τις εικονίτσες από τα αντίστοιχα πλάσματα που ήθελε να μιμηθεί.

Μετά έφτιαξαν το μπερδεμένο ζωάκι που προέκυψε με τα μέλη των διαφόρων πλασμάτων. Όλα τα παιδιά μπόρεσαν να κολλήσουν κάποιο τμήμα της δραστηριότητας ενώ οι υπόλοιποι βοηθούσαν και συνεργάζονταν.


Έπειτα τα παιδιά χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες των έξι ατόμων και αφού έκατσαν στα τραπέζια της Βιβλιοθήκης ζωγράφισαν τα καρτελάκια συμμετοχής τους στο πρόγραμμα αλλά και το δικό τους χαμαιλέοντα και έγραψαν ποιο είναι το χαρακτηριστικό που τα κάνει μοναδικά.

Δώσαμε σε κάθε παιδί από ένα χαρτόνι με τη ζούγκλα και φωτοτυπίες με ζώα και τους παρακινήσαμε να φτιάξουν μια παρέα ζώων στη δική τους ζούγκλα κόβοντας και κολλώντας. Τα παιδιά συνεργάστηκαν, αντάλλαξαν ζωάκια, βοήθησε το ένα το άλλο και τελικά το καθένα πήρε την αφίσα του μαζί του.

Αφού τα παιδιά ολοκλήρωσαν το κολάζ τους, όπως και σε κάθε εκδήλωση ψήφισαν το αγαπημένο τους χρώμα.


Είχε έρθει η ώρα του παιχνιδιού! Είχαμε κρύψει στους χώρους της Βιβλιοθήκης χαμαιλέοντες με διαφορετικά χρώματα και ανατέθηκε σε κάθε ομάδα να ψάξει και να βρει τους δικούς της χαμαιλέοντες και να τους κολλήσει στο αντίστοιχο χρωματιστό περιβάλλον που είχαμε βάλει στους τοίχους της Βιβλιοθήκης.Τα παιδιά με χαρούμενες φωνές διασκορπίστηκαν στους διαδρόμους, ανάμεσα στα βιβλία και κατάφεραν να ολοκληρώσουν το παιχνίδι με επιτυχία.


Τέλος, τα παιδιά έφυγαν με αναμνηστικό σελιδοδείκτη του Future Library αλλά και έναν δικής μας έμπνευσης με τα στοιχεία της Βιβλιοθήκης. Φυσικά, πήραν μαζί τους και το ζωάκι τους, τις δημιουργίες τους και ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο ευχαρίστησης στα χείλη τους.

Επιστροφή