Φωτογραφία

Ο καλλιτέχνης που ζωγράφισε ένα μπλε άλογο

Στα πλαίσια της συνεργασίας της Δημόσιας Κ. Βιβλιοθήκης με την Αστική – μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library και συμμετέχοντας στην καλοκαιρινή εκστρατεία 2013 ανάγνωσης και δημιουργικότητας μαζί με άλλες 103 βιβλιοθήκες με τίτλο « Στις βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος» – Αυτό το καλοκαίρι γινόμαστε όλοι παιδιά, υλοποιήσαμε στις 25/6/2013 στο παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης την 6η δράση μας με τίτλο «Ο καλλιτέχνης που ζωγράφισε ένα μπλε άλογο» . Συμμετείχαν 27 παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών.

«Ο καλλιτέχνης που ζωγράφισε ένα μπλε άλογο» . Συμμετείχαν 27 παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών.

Η αφίσα μας:


Αρχικά διαβάσαμε την ιστορία «Ο καλλιτέχνης που ζωγράφισε ένα μπλε άλογο» του Έρικ Καρλ στο οποίο περιγράφεται η δημιουργικότητα και η φαντασία που μπορεί να έχει ένας καλλιτέχνης και παράλληλα δείχναμε εικόνες απο το παραμύθι στην οθόνη.

Στη συνέχεια αρχίσαμε μια συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα που μας δίνει η τέχνη να εκφράζουμε με το δικό μας τρόπο την εικόνα της πραγματικότητας και σχετικά με την ελευθερία έκφρασης που δεν είναι πάντα αυτονόητη. Τα παιδιά μίλησαν για τα χρώματα των ζώων που έβλεπαν και έκαναν σύγκριση με τα χρώματα που ήξεραν ότι έχουν στην πραγματικότητα και αναφέρθηκαν σε δικές τους εμπειρίες ζωγραφικής ελευθερίας!
Έπειτα τα παιδιά χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες των έξι ατόμων και αφού έκατσαν στα τραπέζια της Βιβλιοθήκης τους δώσαμε φύλλα ζωγραφικής από γνωστά έργα τέχνης χωρίς να τους δείξουμε το πρωτότυπο (οι μπαλαρινες του Ντεγκά, η Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι κ.α.) και τους ζητήσαμε να τα χρωματίσουν με φαντασία.

Στη συνέχεια τους δόθηκε φωτοτυπία του αυθεντικού πίνακα έτσι ώστε να δουν ότι τα χρώματα ήταν διαφορετικά και αυτό ήταν που έκανε το δημιούργημά τους μοναδικό!


Αργότερα ζωγράφισαν τα καρτελάκια συμμετοχής τους στο πρόγραμμα και δώσαμε σε κάθε παιδί από ένα ζωάκι διπλής όψης για να ζωγραφίσει, να το κόψει και να το κολλήσει σε ξυλάκι και να έχει το δικό του φανταστικό ζώο. Τα παιδιά συνεργάστηκαν, αντάλλαξαν ζωάκια, βοήθησε το ένα το άλλο και διασκέδασαν με τις πρωτότυπες δημιουργίες τους.


Είχε έρθει η ώρα του παιχνιδιού! Είχαμε κρύψει στους χώρους της Βιβλιοθήκης τα ζώα που είδαμε στην ιστορία και ανατέθηκε σε κάθε ομάδα να ψάξει και να βρει τα δικά της και να τα κολλήσει στο αντίστοιχο ζώο που είχαμε βάλει στους τοίχους της Βιβλιοθήκης. Τα παιδιά με χαρούμενες φωνές διασκορπίστηκαν στους διαδρόμους, ανάμεσα στα βιβλία και κατάφεραν να ολοκληρώσουν το παιχνίδι με επιτυχία.


Τέλος, τα παιδιά έφυγαν με αναμνηστικό σελιδοδείκτη του Future Library αλλά και έναν δικής μας έμπνευσης με τα στοιχεία της Βιβλιοθήκης. Φυσικά, πήραν μαζί τους και το ζωάκι τους, τις δημιουργίες τους και ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο ευχαρίστησης στα χείλη τους.

Επιστροφή