Φωτογραφία

Εκπαιδευτικά Προγράμματα της Δημόσιας Κ. Βιβλιοθήκης Τρίπολης για τη σχολική χρονιά 2014-2015.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015 υλοποιεί σε συνεργασία με τοπικούς φορείς εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα προγράμματα διεξάγονται στους χώρους της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Τρίπολης από δύο ή τρεις εκπαιδευτές ανάλογα με το μέγεθος της μαθητικής ομάδας με τη χρήση παιδαγωγικών μεθόδων που εξασφαλίζουν στους μαθητές δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης, δημιουργικότητας και βιωματικής προσέγγισης της γνώσης.
Συγκεκριμένα τα προγράμματα που υλοποιούνται σε ομάδες 20 – 25 ατόμων είναι τα ακόλουθα:
1. «Τσιγάρο; Όχι, ευχαριστώ!»
Δίωρο πρόγραμμα που υλοποιείται από την Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Τρίπολης σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αρκαδίας «Ανέλιξη» και απευθύνεται σε μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αρκαδίας. Στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος μέσα από βιωματικές ασκήσεις και δραστηριότητες.

2. «Αλκοόλ – τι γνωρίζω γι’ αυτό»
Απευθύνεται σε μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αρκαδίας προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας. Υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αρκαδίας «Ανέλιξη». Η διάρκειά του είναι δύο ώρες και στόχος η ενημέρωση για το αλκοόλ και τις συνέπειές του και η καλλιέργεια υπεύθυνης στάσης των μαθητών.

3. «Πρόληψη εξαρτήσεων – αποφασίζω υπεύθυνα – μπορώ να πω όχι»
Το πρόγραμμα, διάρκειας δύο ωρών, αφορά στην ανάγκη των νέων για αποδοχή και ένταξη στην ομάδα, στις πιέσεις που δέχονται από αυτή και στην ανάπτυξη της ικανότητας αντίστασης. Υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αρκαδίας «Ανέλιξη» και απευθύνεται σε μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αρκαδίας.

4. «Σερφάροντας με ασφάλεια στο διαδίκτυο»
Η ανάπτυξη κουλτούρας ασφάλειας και η προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελούν στόχο του δίωρου προγράμματος που απευθύνεται σε μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αρκαδίας και υλοποιείται με βιωματικό τρόπο σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αρκαδίας «Ανέλιξη».

5. «Παραδοσιακά κτίρια της πόλης μας: περιβάλλον και ιστορία»
Πρόκειται για μονοήμερο πρόγραμμα που υλοποιείται από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης και το ΚΠΕ Καστρίου και απευθύνεται σε μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Διεξάγεται στους χώρους της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Τρίπολης και στις γειτονιές της πόλης. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών με τα παραδοσιακά, ιστορικά κτίρια του τόπου μας. Στόχοι του προγράμματος είναι, οι μαθητές/μαθήτριες να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική, την παράδοση και ιστορία των σημαντικότερων κτισμάτων της πόλης μας, να κατανοήσουν τη σχέση αρχιτεκτονικής – φυσικού περιβάλλοντος και να εκφραστούν μέσα από δημιουργικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες δημιουργώντας το χάρτη της πόλης.

6. «Το βιβλίο στο θέατρο: ελάτε να κάνουμε τους ήρωες ρόλους»
Δίωρο πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και υλοποιείται από τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Τρίπολης Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο και Εύα Γαλανιάδου και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη. Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν και να κατανοήσουν οι μαθητές τη σχέση ανάμεσα στο βιβλίο και στο θέατρο μέσα από τη θεατρική ανάγνωση βιβλίων και το θεατρικό παιχνίδι.

7. « Ο Πολύβιος και η βιβλιοαπαγόρευση»
Δίωρο πρόγραμμα για τους μαθητές των Νηπιαγωγείων της Τρίπολης και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Υλοποιείται από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης. Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές μέσα από την ανάγνωση του παραμυθιού τον τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης, να συνειδητοποιήσουν την αξία του βιβλίου, να εκφραστούν δημιουργικά και να υποκινηθούν, ώστε να διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία.

8. « Ταξιδεύοντας με το βιβλίο στον κόσμο της γνώσης»
Δίωρο πρόγραμμα με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με τον τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης, τη γνωριμία τους με την ιστορία του βιβλίου και την καλλιέργεια θετικής στάσης απέναντι στο βιβλίο και στο διάβασμα. Υλοποιείται από την Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης και απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για να δηλώσουν συμμετοχή στα προγράμματά μας οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας έως τις 20 Δεκεμβρίου 2014 στο τηλέφωνο 2710 224238 (κ. Μάγκλαρη). Για το πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με το ΚΠΕ Καστρίου οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν αιτήσεις μέσω των Υπευθύνων Σχολικών Προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αμέσως μόλις κοινοποιηθεί στα σχολεία η εγκύκλιος του Υπουργείου για τις επισκέψεις στα ΚΠΕ. Για την οριστικοποίηση της συμμετοχής και τον προγραμματισμό των επισκέψεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Επιστροφή