Φωτογραφία

Η μέρα του όμορφου και του άσχημου. Η χρονογραμμή της ομορφιάς.

 

18_Ioun_timeLine

Στις 18 Ιουνίου 2014, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κ. Βιβλιοθήκης Τρίπολης η προγραμματισμένη εκδήλωση με θέμα: “Η μέρα του όμορφου και του άσχημου. Η χρονογραμμή της ομορφιάς”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στόχος αυτής της  δραστηριότητας ήταν να τα παιδιά να αντιληφθούν πως τα πρότυπα της ομορφιάς, κατά τη διάρκεια της ιστορίας μεταβάλλονται… Έτσι, ξεκινώντας από την αρχαιότητα και κοιτάζοντας εικόνες σημαντικών ιστορικών προσώπων (κυρίως γυναικών) είδαμε τι οριζόταν ως ομορφιά στην Αρχαία Ελλάδα, στην Αρχαία Αίγυπτο, και στο Βυζάντιο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Στη συνέχεια η ιστορική αναδρομή προχώρησε, εξετάζοντας τις αλλαγές που συνέβαιναν στο πέρασμα των αιώνων (από τον 14ο εως τον 18ο αιώνα), δίνοντας πληροφορίες για το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο αυτών των αλλάγών για να έρθουμε στη συνέχεια στις διαφοροποιήσεις που υπήρχαν ανα δεκαετία από το 1900 και έπειτα ως  τις αρχές του 2000.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με σπουδαία έργα τέχνης αλλά και φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει με ζωντανό και καθαρό τρόπο πως κάθε εποχή μεταβάλλονταν τα πρότυπα της ομορφιάς και επηρέαζαν έτσι την αντίληψη και τις απόψεις των ανθρώπων σχετικά με αυτή.

Αυτό το νοερό ταξίδι στο χρόνο ολοκληρώθηκε, με τον εμπλουτισμό των απόψεων των παιδιών με εικόνες του τι θεωρείται ομορφιά από άλλες ηπείρους και άλλους πολιτισμούς. Ετσι είδαμε εικόνες από Αφρικανές γυναίκες, από ανθρώπους της φυλής Μαορί, Ασιάτες  για να καταλήξουμε έτσι στο σήμερα και τις διαφορετικές έννοιες που εμπεριέχονται στην έννοια της ομορφιάς στις μέρες μας.

Η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα ζωντανή, με τα παιδιά να εκφράζουν τη γνώμη τους και να συμμετέχουν με κέφι σε κάθε τι που τους ζητήθηκε.

Στο τέλος της εκδήλωσης τα παιδιά ζωγράφισαν το ιστορικό πρόσωπο που τους έκανε περισσότερη εντύπωση και το μήνυμα που μοιραστήκαμε είναι η σημασία της διαφορετικότητας του καθενός μας και της αξίας της εσωτερικής ομορφιάς που κρύβει ο καθένας από εμάς.

001

002

003

004

005

006

Την εκδήλωση υλοποίησε η κα Μπαρδάνη Θάλεια, Ψυχολόγος και εθελόντρια της Βιβλιοθήκης, με τη βοήθεια της κα Αλεξοπούλου Δήμητρας, Φιλολόγου και την παρακολούθησαν 65 παιδιά ηλικία ηλικίας 8-12 ετών.

Εθελοντική βοήθεια προσέφεραν και οι εθελόντριες: κα Ραδαίου Βασιλική, κα Δήμητρα Κατσούλου, κα Έλενα Κουγιούφα και κα Μαίρη Δημάκη.

Την αφίσσα επιμελήθηκε ο Βαγγέλης Θεοδωρέλος, εθελοντής και φίλος της Βιβλιοθήκης.

 

 

 

 

Επιστροφή